Kommunfullmäktige i Kalix blev en utdragen tillställning som tog fart ordentlig först när frågan om att inrätta en utbildningsnämnd med ansvar för gymnasiets, grundskolans och Komvux verksamheter, stod på dagordningen.
Alla partier sa ja till förslaget med tillägget att en utredning tillsätts avseende huruvida hela eller delar av Kalix Univercitys verksamhet också ska ingå i nämnden, enligt ett yrkande från Inga-Lis Samuelsson (C).
Den nya nämnden skulle enligt kommunstyrelsens förslag bestå av nio ordinarie ledamöter och nio ersättare fördelat på sju platser till de styrande S, V och MP samt två till oppositionen. M, FP och C reagerade starkt och yrkade på en utökning med två platser. Om inte skulle de ställa sina platser i demokratiberedningen till förfogande.
- Utbildningsnämnden blir den största nämnden ekonomiskt och ska hantera våra viktigaste frågor. Då är det oerhört tråkigt att partier stängs ute. Dessutom pratar vi om öppenhet och demokrati, med elva ledamöter skulle oppositionen få tre platser och tre ersättare och det skulle kännas betydligt bättre, ansåg Inga-Lis Samuelsson.
Ingen respekt
Hon gjorde också klart att ett nej till en utökning skulle innebära att Centerpartiet lämnade sina platser i demokratiberedningen. Rickard Mohss (FP) och Linda Frohm (M) anslöt sig till hennes argument.
- Att låta en så viktig nämnd bestå av nio ledamöter är ett bevis på bristande respekt. Gör inte så att kommunfullmäktige bara blir en plats för att umgås och prata ni måste våga tänka om, manade Linda Frohm.
Utpressning löd kommunalrådet Ellinor Söderlunds (S) kommentar.
- Det är tråkigt att ni kör med utpressning när ni inte får som ni vill. Men vill ni inte vara med så är det ert beslut. Mitt beslut ligger kvar, fler politiker skapar inte en bättre skola, sa hon.
Ett hån
Erkki Haarala (S) och kommunalrådet Kenneth Sandberg (MP) stod fast vid förslaget om en niomannanämnd.
- Det är ett hån att prata om demokrati samtidigt som ni sluter era led. Varför ska vi vara med i en demokratiberedning när våra åsikter inte betyder något, undrade Inga-Lis Samuelsson.
Linda Frohm (M) yrkade på en minoritets återremiss vilket också blev beslutet efter votering. Det innebär att frågan antingen måste behandlas vid ett extra kommunfullmäktige innan årsskiftet vilket skulle kosta 50.000 kronor, enligt Kenneth Sandberg - eller att den tas upp vid ordinarie sammanträde i februari 2012. Han tror på det senare.
- Vi har ingen tid att förlora när det gäller skolan. Vi kan skapa ett utskott under kommunstyrelsen fram till februari, säger han.