Rådjuren är deras trogna besökare
Vid den första snön för 16 år sedan stod de i skogsbrynet och tittade mot köksfönstret hos Eskil Pettersson i Nyborg. Sedan dess har rådjuren varit hans skötebarn.
MAT. Havrekross, potatis och äpplen lockar de skygga rådjuren till foderbordet.
Foto: Britt-Louise Spets
Allt började med att Eskil Pettersson såg tre rådjur stå i skogsbrynet och titta mot huset. - Vad gör man? Jo man går ut och ger dem mat för alla djur har rätt att leva, säger han. Ett foderbord tillverkades snabbt, sedan fylldes det med bröd och klyftade äpplen vilket visade sig vara mycket uppskattat. - Oj vad vi har fått bryta mycket bröd men nu ger vi dem havrekross, äpplen och potatisskal, säger Maj-Britt Pettersson. Kallt
Eskil minns en vinter då kvicksilvret sjönk till minus 41,5 grader. Då var han övertygad om att rådjuren inte skulle klara sig, men lyckligtvis fick han fel. Alla överlevde. Under åren har makarna byggt upp en stam som återkommer varje senhöst och försvinner i månadsskiftet april/maj. I år finns två bockar i guppen och hiearkin är tydlig - herrarna äter först medan honorna får vänta. Snart lämnar de familjen Petterssons gård men till hösten är de förhoppningsvis tillbaka igen. Och då ska menyn stå klar. - Vi fortsätter att mata dem så länge vi orkar. De är så söta, säger Maj-Britt Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!