Nedläggningsbeslutet av skolorna i Gammelgården, Risögrund och Pålänge innebär att verksamheterna ska vara avslutade senast den 9 januari 2012. Därefter ska eleverna som berörs finnas på plats i sina nya skolor, Centrumskolan, Näsbyskolan respektive Innanbäckens skola. Om det finns önskemål om att få flytta redan till höstterminen är det också möjligt - i Pålänge har det resulterat i att skolan nu står tom.
- De flesta föräldrarna ville flytta sina barn till Innanbäcken redan nu, därför är skolan stängd, säger Charlotte Sundkvist, tillförordnad skolchef.
Näsbyskolan klar
Avseende Risögrund och Gammelgården fortgår däremot verksamheten höstterminen ut.
- Några föräldrar har velat flytta sina barn redan nu till hösten men vi måste först säkerställa busshållplatsen vid Centrumskolan. Näsbyskolan är däremot i princip klar för att ta emot fler elever, säger Charlotte Sundkvist.
Under höstterminen kommer eleverna att arbeta tillsammans med sina kommande klasskamrater vid flera tillfällen för att de ska lära känna varandra.
Men det är inte alla elever som sökt sig till den kommunala skolan. Norrskenets friskola blir ny hemvist för en del.
Fler till friskola
- I dagsläget har vi ett 30-tal elever som har bestämt sig för att börja hos oss till hösten. Utöver det har vi ett tiotal antagningsbesked utskickade där vi väntar på besked. Dessutom droppar det dagligen in ansökningar, säger rektor Lea Kinnunen.
De flesta eleverna kommer från Risöns skola.
- Därifrån har vi 20 som är helt säkra, från Pålänge har vi fem och från Gammelgården fyra som tackat ja. Men det kan komma fler från samtliga skolor, säger Lea Kinnunen.
Angenäma problem
För att möta tillströmningen har en omorganisation varit nödvändig. Mellanstadiet flyttas från nuvarande Södergård in till lokaler i folkhögskolans huvudbyggnad. Och i stället för en tidigare planerad klass 1-3 i samma klassrum bildas nu en ren första klass, medan klass 2-3 har gemensam undervisning.
- Vi får trixa lite men det är angenäma problem. Det här innebär också fler arbetstillfällen. Vi kommer att ta in tidigare tidsbegränsade vikarier, säger Lea Kinnunen.
Från Pålänge och Risön har framförts önskemål om att Norrskenet tar över respektive verksamhet i någon form av samarbete med byarna. Det är inte aktuellt i nuläget, enligt Lea Kinnunen.
- I och med att eventuella tillstånd är så långt borta och eftersom vi har platser kvar i Kalix är inte det aktuellt.