Säger nej till fler i ny nämnd

Det blir ingen utökning av antalet ledamöter i den nybildade utbildningsnämnden. Det beslutades vid kommunfullmäktige på måndagen.

Kalix. 2011-12-13 06:00

Som Kuriren tidigare rapporterat har Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet föreslagit att nio ledamöter ska ingå i den nybildade utbildningsnämnden. Oppositionen motsatte sig detta vid förra kommunfullmäktige och krävde en utökning av nämnden med två ledamöter. Om inte skulle de avsäga sig sina platser i demokratiberedningen. Diskussionen resulterade i en återremiss. På måndagen togs frågan åter upp vid ett extra insatt kommunfullmäktige.

-  Det är tydligt att vi har helt olika syn på demokrati. För oss innebär det mångfald och öppenhet. Släpp prestigen och låt oss jobba tillsammans för Sveriges bästa skola, ansåg Rickard Mohss (FP).

Beklagligt
Inga-Lis Samuelsson företräder Centerpartiet.

-  Utbildningsnämnden blir vår största nämnd både i att hantera pengar och att hantera vår största fråga, skolan. Då är det värdefullt att så många som möjligt får vara med och påverka, konstaterade hon.

Fler politiker skapar inte en bättre skola, ansåg kommunalrådet Ellinor Söderlund (S).

-  Ni har möjlighet att ha fyra representanter ersättare inräknat, det handlar bara om hur ni fördelar platserna, sa hon.

Oppositionen fick se sitt yrkande röstas ned. Från den 1 januari 2012 tar en utbildningsnämnd med nio ledamöter över ansvaret för grundskolan, gymnasiet och Komvux.

M, C och FP reserverade sig mot beslutet. Nu lämnar de också demokratiberedningen.

-  Det är beklagligt men valet är deras, säger Ellinor Söderlund.

Följande ledamöter valdes till
utbildningsnämnden

Sven Nordlund (MP) (ordförande)

Rose-Marie Henriksson (S) (vice ordförande)

Nicklas Strömbäck (S)

Maud Lundbäck (S)

Dan Brännmark (S)

Anna-Lena Larsson (S)

Lauri Korpela (V)

Reinhold Fredrixon (C)

Melinda Landberg (M)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om