Skogsstyrelsen överklagar detaljplan

En 200 år gammal tallskog i centrala Kalix hotas när kommunen planerar för nya byggnationer. -  Vi kommer att överklaga. Den här skogen är unik, säger Svante Larsson, Skogsstyrelsens distriktschef i östra Norrbotten.

SÄGER NEJ. "Tätortsnära skogar har stor betydelse för folkhälsan", säger Svante Larsson som motsätter sig en exploatering av Furuhedsområdet.

SÄGER NEJ. "Tätortsnära skogar har stor betydelse för folkhälsan", säger Svante Larsson som motsätter sig en exploatering av Furuhedsområdet.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2012-02-28 06:00

Det handlar om ett skogsområde mellan Kalix sjukhus och Furuhedsvägen som kommer att påverkas drastiskt om kommunen genomför sina planer.

Ett förslag till ny detaljplan för området ligger nu ute. Huvudsyftet med förändringarna är att skapa en bättre förbindelse mellan Centrumvägen och Järnvägsgatan genom att skapa en ny sträckning av Skolgatan mellan sjukhuset och företaget Emric.

Vidare planeras två nya rondeller längs vägen. Utöver det kommer även fyra nya elevhem till Naturbruksgymnasiet att byggas i anslutning till nuvarande Furuhedsplan.

Området ska även kunna bereda plats för en eventuell busstation i framtiden. Exploateringen berör cirka 40 procent av områdets totala yta i ett första skede, enligt Svante Larssons beräkningar. Skulle planerna på en ny busstation dessutom förverkligas blir det inte mycket kvar, konstaterar han.

- Det hade varit bra om vi hade kunnat samråda med kommunen. Den här skogen är klassad som både nyckelbiotop och en tätortsnära skog med höga sociala värden, det hade vi kunnat upplysa om, säger han.

Drabbar medborgarna
Grunden till klassningen som nyckelbiotop är att det är en sandbarrskog med hög ålder som är av riksintresse ur bevarandesynpunkt. Skogen nyttjas flitigt av allmänheten och av Rammelbergets förskola.

I mars drar de bland annat upp ett skidspår inför den årligt återkommande skidtävlingen, Barnens Vasalopp. Dessa parametrar gör bland annat att skogen klassas som tätortsskog med höga sociala värden.

Om kommunen genomför sina planer försvinner möjligheterna att använda området, enligt Svante Larsson.

Nu kommer Skogsstyrelsen att överklaga de planerade byggnationerna av elevhemmen. Men de kommer också att lämna in sina synpunkter beträffande förslaget till detaljplan.

- Det verkar som att kommunens tjänstemän inte har tänkt till ordentligt. Det här är det enda större skogsområde som finns kvar i centrala Kalix. Det allra sämsta är att medborgarna blir lidande. En stor grön lunga försvinner om det här blir verklighet, säger Svante Larsson.

Enligt Svante Larssons beräkning utgör tallskogen inklusive yta för parkering på andra sidan Skolgatan cirka sex hektar eller 12 fotbollsplaner.

I ett första skede exploateras cirka 2,3 hektar av ytan varav:

Väg: 1 hektar

Parkering: 0,4 hektar

Elevbostäder: 0,9 hektar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om