Utbildning blir vilande

Gymnasienämnden lägger utbildningen av VVS-montörer vilande. Ett märkligt beslut, anser branschföreträdare.

FEL. Att lägga programmet vilande är fel mot ungdomarna, anser lärarna Tage Rytiniemi och Bengt-Arne Nilsson. Till sommaren är eleven Henrik Emanuelsson redo att ge sig ut på arbetsmarknaden.

FEL. Att lägga programmet vilande är fel mot ungdomarna, anser lärarna Tage Rytiniemi och Bengt-Arne Nilsson. Till sommaren är eleven Henrik Emanuelsson redo att ge sig ut på arbetsmarknaden.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix. 2010-12-13 06:00

Gymnasienämnden har ett sparkrav på drygt fyra miljoner kronor för 2011 enligt tilldelad rambudget vilket kräver förändringar av programutbudet. Inför valet till hösten har gymnasienämnden beslutat att inte göra VVS- och fastighetsprogrammet sökbart under ett år. Orsaken är det låga intresset, enligt Inga-Lis Samuelsson, gymnasienämndens ordförande (C).

-  Vårt ekonomiska läge gör att vi inte kan erbjuda allt. Därför måste vi se över de program som inte har så många sökande, säger Inga-Lis Samuelsson.

En riktlinje för besluten har varit ett provval som genomfördes i oktober månad. Där sökte endast tre elever till utbildningen. Därmed läggs den vilande.

Kritiska
Håkan Andersson som sitter med i utbildningsrådet som består av företrädare för näringslivet och skolan är kritisk.

-  Allt handlar bara om kronor och ören, det här är att lägga en kall hand över branschen. VVS-branschen har en hög medelålder och idag går det inte att få tag på färdiga rörmokare utan endast lärlingar, säger han.

Intresset för utbildningen som har åtta platser har varierat men i stort har det inte varit svårt att fylla platserna, enligt intagningsansvarige, Bo Andersson. Hälften av dem har upptagits av elever från andra kommuner. De finns inte medräknade i underlaget för beslutet. Läraren Bengt-Arne Nilsson ifrågasätter också beslutet.

-  Det här är fel mot ungdomarna. När vi höll öppet hus fick vi hänvisa fyra pojkar att söka till andra kommuner. Vilken framtidstro visar kommunen genom att agera så här?

- Man kan alltid fundera om vi tänkt rätt, men vi gjorde valet utifrån att vi måste plocka bort något och det här är ett relativt dyrt program, säger Inga-Lis Samuelsson.

Det låga intresset för utbildningen trots behovet på marknaden är något som branschen måste arbeta med, anser hon.

-  De måste kanske bli tydligare över behoven och visa på möjligheterna till eleverna.

Visst kan vi bli ännu bättre, säger Håkan Andersson.

-  Men då kan man också diskutera det här beslutet. Det låga intresset kan också bero på att föräldrar har hört att programmet är nedläggningshotat. Jag vet att det finns de tankegångarna.

Fotnot: Den gymnasiala VVS-utbildningen genomförs i samverkan med Lernia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om