"Vi måste leva upp till arbetsmarknadens behov"

In i det sista stred gymnasienämndens avgående ordförande för ett nytt program inriktat mot turism men utan att lyckas.

TAR ÖVER. Gymnasienämndens nya ordförande Maud Lundbäck (S) återvände till Kalix för 13 år sedan. Sedan dess har hon arbetat med utbildningsfrågor på universitetsnivå.

TAR ÖVER. Gymnasienämndens nya ordförande Maud Lundbäck (S) återvände till Kalix för 13 år sedan. Sedan dess har hon arbetat med utbildningsfrågor på universitetsnivå.

Foto: Andreas Wälitalo

Kalix. 2010-12-28 06:00

Kuriren har tidigare rapporterat om dåvarande ordförande Inga-Lis Samuelssons (C) frustration över socialdemokraternas nej till att öppna ett nytt program med inriktning mot handel och turism trots att besöksnäringen tillhör en av länets tillväxtfaktorer. Samtidigt har hon fått kritik från branschföreträdare för beslutet att lägga utbildningen av VVS-montörer vilande kommande läsår, trots att behovet av montörer är skriande. Beslutet hänvisade hon till nämndens kärva ekonomiska läge och få sökande i ett provval under hösten.

Förödande
Men Inga-Lis Samuelsson var inte redo att ge upp handel- och turismprogrammet. Inför en extra insatt nämnd förra veckan som också var hennes sista som ordförande fanns frågan åter på dagordningen.

-  Jag har fått så många signaler från såväl yrkesvägledare i Kalix och Haparanda som branschfolk att det här ligger rätt i tiden. Därför ville vi pröva frågan igen, men vi lyckades inte nu heller och det känns förödande, säger hon.

Enligt tillträdande ordförande, Maud Lundbäck (S), handlar det om pengar.

-  Inom S-gruppen är vi inte emot programmet men vi har brist på pengar och då måste vi se över vårt utbud och söka samverkan med andra kommuner. Nu har vi tillsatt en utredning för att se över möjligheterna att öppna programmet 2012, säger hon.

Inte behöriga
Maud Lundbäck ser fram emot sitt nya uppdrag. En viktig del är att lyssna till vad eleverna vill och vilka behov Kalixföretagen har, säger hon.

-  Vi måste leva upp till de behov som arbetsmarknaden har och se till att de som utbildas får jobb eftersom elever på de nya yrkesprogrammen inte längre är behöriga till fortsatta studier på högskolor och universitet.

Att lägga utbildningen av VVS-montörer vilande har kritiserats. Kommer du att se över beslutet?

- Jag kan tycka att det är små grupper ibland och det är svårt att klara det ekonomiskt men vi måste titta på det. Om det öppnas till hösten eller om det är kört kan jag inte svara på nu, säger Maud Lundbäck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om