Viktigt att få hjälp på sitt modersmål
Anta finskan som ett minoritetsspråk i Kalix inte minst för de äldres skull. Önskemålet framförs av representanter från finska intresseföreningar som överlämnat ett medborgarförslag till kommunalrådet Robert Forsberg (S).
ÖNSKAN. Robert Forsberg tog emot medborgarförslaget från Eila Mellajärvi, Sverigefinska riksförbundet Norr. Övriga Kirsi Gustafsson, Reijo Tarkkonen, Kalix finska pensionärer samt Sakri Viklund, Kalix finska förening.
Foto: Britt-Louise Spets
Vid besök på Kalix äldreboenden har hon noterat hur utspritt de finsktalande bor vilket försvårar för dem att få möta finskspråkig personal. Ett problem som går att rätta till, enligt henne. - Det finns tillräckligt med tvåspråkig personal men det handlar om samordning av de boende och där behövs stöd från kommunen, säger hon. Tillsammans med representanter från finska intresseföreningar och Kalix sjukhus har Nederkalix församling skrivit ett medborgarförslag om att kommunen ansöker hos regeringen om att få ingå i ett förvaltningsområde för finska, vilket innebär att finskan skulle klassas som ett minoritetsspråk och att kommunen då är skyldig enligt lag att tillhandahålla finsktalande personal eller tolk. Regeringen har anslagit medel för ändamålet. Äldre
På fredagen överlämnades medborgarförslaget. Främst vill förslagsställarna rikta fokus på de äldre som är en växande skara i Kalix. I dag är 17,3 procent av Kalix befolkning i åldern 16-64 år födda i Finland eller har minst en förälder som är född i Finland. - Att behärska flera språk är positivt, det här är intressant, säger Robert Forsberg. I maj tas medborgarförslaget upp i kommunfullmäktige.
Förutom Kalix sjukhus och Nederkalix församling har följande föreningar undertecknat medborgarförslaget:Sverigefinska Riksförbundet Norr, Kalix finska förening samt Kalix finska pensionärer
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!