Viktigt undervisa om värdegrunder
Nätmobbning via internetsajten Facebook har uppdagats bland elever på Innanbäckens skola i Kalix. Rektor Siw Pehrsson agerade omedelbart och polisanmälde händelsen.
GRUPPTRYCK. "De flesta vill inte medverka i kränkningar men faller för grupptrycket utan att tänka på konsekvenserna", säger Siw Pehrsson.
Foto: Britt-Louise Spets
Hon tar mycket allvarligt på händelsen som är den första som kommit till hennes kännedom. - Jag sitter inte stilla och blundar. Vi vet inte minst från Bjästafallet hur illa barn kan fara när de utsätts för detta. Det här är jätteviktigt och alla vuxna måste reagera, säger hon. Siw Pehrsson kontaktade omedelbart skolchefen Monika Westman. Därefter anmälde hon händelsen till polisen och till arbetsmiljöverket. Alla berörda, såväl barn som föräldrar kontaktades. Sedan dess har samtal skett med eleverna både i helklass och separat. Enskilda samtal och gruppsamtal med föräldrar har också skett. Vidare har kommunens internet- och kommunikationspedagog medverkat och informerat föräldrarna om nätetik. - Det är viktigt att de informeras om vad som kan hända när barnen är ute på internet och även när de använder mobiltelefonerna. Vi måste ha föräldrarna med oss eftersom vi i skolan inte har möjlighet att se allt, säger Siw Pehrsson. Plockades bort
De aktuella sidorna på Facebook plockades snabbt bort men arbetet med att jobba mot kränkningar och mobbning fortsätter. - Det viktigaste är kommunikation och information med föräldrar och elever för att få dem att förstå vilka konskevenser det här kan ge. Jag släpper inte det här, säger Siw Pehrsson. Hon vill se värdegrundsarbete som ett specifikt ämne i läroplanen. - I dag finns det inlagt men inte som specifikt ämne. Likväl som svenska och engelska borde värdegrundsarbete finnas med för att tydliggöra problematiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!