Beskedet: "Det finns för få hallar"

Team Kalix Innebandyklubb har vuxit så mycket att de inte kan ta emot fler barn och de spelar matcher med dispens. "Det behövs absolut en till stor hall i Kalix" säger föreningens ordförande Lennart Andersson med medhåll av spelare, tränare och ledare.

Bakre raden från vänster Elsa Olofsson, Emma Granström, Dennis Gahm Johansson, Elias Sandberg, Axel Nordlund, Axel Söderlund, Vilma Bergström, Ingrid Rathod Nilsson, längst fram syns Hannes Nordlund, Levis Dahlgren Nevanperä, Robin Gahm Johansson och Cornelia Olofsson.

Bakre raden från vänster Elsa Olofsson, Emma Granström, Dennis Gahm Johansson, Elias Sandberg, Axel Nordlund, Axel Söderlund, Vilma Bergström, Ingrid Rathod Nilsson, längst fram syns Hannes Nordlund, Levis Dahlgren Nevanperä, Robin Gahm Johansson och Cornelia Olofsson.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-10-15 09:39

Kalix innebandyklubb bildades år 1984, 20 år senare bytte föreningen namn till Team Kalix Innebandyblubb.

Verksamheten består av cirka 380 medlemmar med innebandyskola för de yngsta, sex aktiva flick- och damlag, sex aktiva pojk- och herrlag och 41 ledare.

Avancemang till damallsvenskan skedde åren 2014-2015 samt 2018-2019.

– Team Kalix Innebandyklubb är den största föreningen i kommunen för åldersgruppen 7 till 20 år, säger Håkan Nyman, sportchef.

Det finns bara en matcharena i Kalix kommun, Sportcitys A-hall.

Det allsvenska laget har dispens för att spela matcher där då den inte har de regelenliga måtten, arenan ska vara två meter bredare och en meter längre än vad den är.

– Svenska innebandyförbundet har beviljat dispens och det kan de göra så länge de ser att det finns en plan, säger Lennart Andersson som fortsätter:

– Det behövs alltså att hallen byggs om eller, allra helst, att det byggs en ny hall i Kalix eftersom en ombyggnation inte löser problemet med för få hallar.

En annan aspekt uppges vara att föreningen inte kan växa mer.

– Tillgången till träningstider begränsar, vi kan inte ta emot fler nu. Det finns för få hallar i Kalix. Vi nyttjar även mindre hallar som hallen i Ytterbyn, men yngsta gruppen består av 40 barn och då fungerar det inte att vara där, säger Håkan Nyman som poängterar hälsoaspekten:

– Det psykiska ohälsotalet för barn och ungdomar växer och då blir föreningslivet extra viktigt, det är känt att fysisk aktivitet tillsammans med social gemenskap ger barn och unga förutsättningar att må bättre.

Julia Brandt är lagkapten och Anna Johansson är målvakt i division-ett-laget.

– Självklart behövs det fler stora hallar i Kalix, säger Julia Brandt.

– Absolut, säger Anna Johansson.

Moa Pekka och Maja Bjöörn som spelar i det allsvenska laget håller med, de hänvisar till just det faktum att laget har dispens för matcherna.

– Innebandy är som fotboll, fast med mindre boll, klubba och ännu roligare, säger Hannes Nordlund som tillhör föreningens yngre förmågor.

– Det är roligt att träna men roligast är att spela matcher, säger Emma Granström och kompisarna håller med.

– Sammandrag är roligt, säger Robin Gahm Johansson.

På måndag har kommunfullmäktige i Kalix på bordet att ta ställning till att utreda fritids- och idrottsanläggningar i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om