Ett tidsdokument från norr

Ett 50 år gammalt manus från sågverkstiden i Töre och Seskarö har nu omvandlats till bok.
En bok - men även ett tidsdokument över en svunnen epok.

SAMHÄLLSKILDRING. I tre månader har Bengt-Göran Nilsson arbetat med boken som är en skildring av vardagslivet livet i Töre och på Seskarö.

SAMHÄLLSKILDRING. I tre månader har Bengt-Göran Nilsson arbetat med boken som är en skildring av vardagslivet livet i Töre och på Seskarö.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-11-22 06:00

Bruks- och sågverksgubbar som jag mött i Töre och Seskarö - så lyder titeln på boken som nyss lämnat tryckeriet. Författaren Bengt-Göran Nilsson, Kalixbo med ett genuint intresse för historia fick manuset av en bekant i somras.

Det hade legat undanstoppat sedan 1964 då upphovsmannen, Abner Geuel Lindahl, född 1880 i Töre avled. Abner Lindahl växte upp i ett fattigt hem där släkten arbetat som smeder i fyra generationer innan han bröt traditionen.

Vid sju års ålder fick han börja sortera splitved vid Törefors sågverk - han förblev sågverksindustrin trogen och avslutade sin yrkeskarriär som förvaltare vid Sandviks sågverk på Seskarö. Utöver arbetet hade Abner Lindahl ett stort intresse för sin hembygd vilket märks i hans nedtecknade minnen som sträcker sig från slutet av 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet.

Folktro
Med stor värme beskriver han människor och företeelser som ger en ypperlig beskrivning av samhällsutvecklingen. Hans berättelser visar också på en ung man som hade tydliga ambitioner att ta sig framåt i livet, enligt Bengt-Göran Nilsson.

-  Det var mycket intressant som kom fram i hans anteckningar. Hans minnen är väl värda att komma ut till en bredare publik, säger Bengt-Göran Nilsson.

Avled fyra år efter
Abner Lindahl samlade även på urklipp som i dag finns bevarade hos Töre hembygdsförening och utgör ett värdefullt historiskt material. Delar av det finns även med i Bengt-Göran Nilssons bok. Fyra år efter att Abner Lindahl skrev sitt manus avled han, 84 år gammal. Fem år senare gick hans hustru Sofia Lindahl ur tiden. Paret fick sin sista vila på Töre kyrkogård.

Författaren

Abner Lindahl och hans maka och Sofia Lindahl hade inga barn.

Enligt deras önskan överlämnades delar av deras kvarlåtenskap till dåvarande Töre kommun som fick i uppdrag att bilda Törebygdens kulturfond.

Fondens syfte: Att lämna bidrag till hembygdsbeskrivningar över Törebygdens uppkomst och utveckling i såväl kulturellt som industriellt hänseende, samt till försköning av den del i Töre som benämns Bruksbacken.

Efter att Töre kommun uppgått i Kalix kommun ansvarar fritids- och kulturförvaltningen över fonden.

Manuskriptet som boken bygger på har via ett gåvobrev överlämnats till Bengt-Göran NiIsson av Monica Bjelknert, barnbarn till Abner Lindahls syster, Emma Lindahl som fick manuset av sin bror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om