Undersökningen omfattar företagsstöd som beviljats av länsstyrelserna och Tillväxtverket till företag i Arvidsjaur, Arjeplog, Ljusdal och Kalix under åren 2000-2009. Den visar att för varje nytt jobb som stödet skapade uppstod mellan 0,2 och 0,3 nya jobb på andra håll i regionen som en indirekt effekt av företagens inköp av insatsvaror och hushållens ökade konsumtion. Men däremot bidrog inte stöden till att hindra utflyttningen vilket på sikt kan bli ett tillväxthinder. Företag kan inte genomföra sina planer och kan komma att flytta från regionen eller lägga delar av sin produktion på annat håll. Därför krävs kompletterande insatser för att främja tillväxten och utöka utbudet av arbetskraft, konstaterar Tillväxtverket.
Bra skola
- Det är bra att företagen får stöd för att kunna utvecklas men de är också beroende av bra arbetskraft och det får man via inflyttning och utveckling i kommunerna, säger Tillväxtverkets generaldirektör, Christina Lugnet.
En viktig del för att få inflyttning är skolan, enligt henne.
- Skolan är mycket viktigare än vad många har tänkt. Det har framkommit i alla rapporter jag tagit del av. Ska man byta kommun så är kvalitén i skolan otroligt viktig, säger Christina Lugnet.
Intensivt arbete
I Kalix har företagsstöden under den aktuella perioden skapat 670 nya arbetstillfällen, de flesta inom industri och företagsservice. Men möjligheterna att få tag i kompetent arbetskraft minskar.
- Företagen har gett signaler om att de är bekymrade över kompetensbristen. Och även att familjer valt bort Kalix på grund av skolan. Vi kommer att jobba intensivt med de här bitarna och skolan är prio ett, säger kommunalrådet, Kenneth Sandberg (MP).
Utöver det samverkar kommunen också med Arbetsförmedlingen, Kalixföretagen och Kalix univercity för att säkerställa kompetensen till företagen.
- Vi har en resa att göra tillsammans med verksamheterna, politiken och företagen. Klockan är fem i tolv men vi kan ro det iland, säger Kenneth Sandberg.