För tre veckor sedan blev Rune Sundell, ordförande för Pålänge viltvårdsområde, varse att ett stort antal döda harar hade påträffats i Pålänge. Han skickade in en hare till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala, SVA, för undersökning. På tisdagen kom svaret - haren hade avlidit på grund av tularemi, i dagligt tal kallat för harpest. Harpest smittar främst via myggbett men den kan även spridas via öppna sår på huden. Rune Sundell manar till försiktighet bland jägare och andra människor som vistas i skogen.
- Det finns ingen anledning till att avsluta den pågående harjakten men däremot gäller det att vara försiktig. Ta aldrig i en död eller sjuk hare utan att ha handskar på händerna, säger han.
Kontakta läkare
Henrik Uhlhorn, är biträdande statsveterinär och viltpatolog vid SVA.
- I år ser det ut som att vi får mer harpest än tidigare. Vi ser gärna att fler skickar in harar till oss för analys för att få bättre kontroll av utbredningen, säger han.
Utöver i Norrbotten har SVA konstaterat harpest i Uppland, Västernorrland, Östergötland och Västerbotten. Henrik Uhlhorn uppmanar personer som insjuknar i influensliknande symptom och vet att de varit i kontakt med hare, att uppsöka läkare och berätta detta.
- Det är viktigt så läkaren får undersöka om det handlar om harpest, annars är det lätt att missa det, säger han.
Antibiotika
Vid smittskyddsenheten på Sunderby sjukhus har man hittills fått rapporter om 14 fall av harpest i länet från augusti fram till nu. Förra året var antalet sex stycken mellan augusti och oktober månad.
- Vi har en liten topp i år men det handlar inte om någon stor spridning. De flesta fallen finns vid kusten, säger, biträdande smittskyddsläkare Anders Nystedt.
Det är sällan någon behöver läggas in på sjukhus för vård, enligt honom.
- Man kan bli rätt sjuk men harpest är en godartad sjukdom som går bra att behandla med antibiotika, säger han.