Hästföretagare prisas för samarbete med särskolan

Två dagar i veckan tar makarna Thomas och Anna-Caisa Lindbäck emot elever från gymnasiesärskolan på sin gård, Sidalens Naturbruk. Nu prisas de för sitt arbete.

KONTAKT. Sara Fjellborg och nordsvensken Lanz gillar varandra.

KONTAKT. Sara Fjellborg och nordsvensken Lanz gillar varandra.

Foto: Britt-Louise Spets

Kalix2011-03-15 06:00

Det har gått drygt två timmar och det första passet i stallet är strax avklarat.

19-åriga Sara Fjellborg har sopat stallgolvet rent från hö. Snart väntar lunchen, men innan dess är det dags att göra i ordning Saras favorithäst, den nordsvenska brukshästen Lanz för en ridtur.

-  Han tycker jag om, säger Sara och stryker sin favorit över mulen.

Varje måndag åker hon till Storsien, norr om Kalix för att praktisera i stallet på Sidalens Naturbruk där 13 nordsvenska brukshästar har sin hemvist.

Sara är en av tre elever vid gymnasiesärskolan som vistas på gården en dag i veckan. I hennes arbetsuppgifter ingår skötsel av hästarna, ridpass och körning.

-  Det är kul, men jag blir helt slut, säger hon.

Öppen dag
Totalt tar Thomas och Anna-Caisa Lindbäck emot tre elever. Förutom Sara är det två pojkar som lär sig hur man använder motorsåg och röjsåg. Samarbetet med särskolan har pågått i drygt ett år och går under begreppet, Grön omsorg. Det innebär att människor med särskilda behov erbjuds omsorg och meningsfulla aktiviteter i lantlig miljö.

-  Det här är både roligt och ett tillskott till driften av gården. Man ser hur eleverna växer för varje dag som går, säger Thomas Lindbäck.

Nu har paret Lindbäck tilldelats LRF Norrbottens och Swedbanks Gröna företagarpris 2011 för sina insatser. På torsdag tar de emot prissumman på 10.000 kronor.

-  Det är kul att vi uppmärksammas men det här är också elevernas pris. Utan dem hade vi inte fått det, säger Thomas Lindbäck.

Pengarna ska också komma särskolan till gagn.

- Vi ska ordna en öppen dag med aktiviteter för gymnasiesärskolan, säger Thomas Lindbäck.

Sidalens Naturbruk drivs av Thomas Lindbäck och Anna-Caisa Lindbäck på Thomas Lindbäcks hemgård i Storsien.

Verksamheten startade 2002

I fokus står de nordsvenska brukshästarna som paret också föder upp.

I verksamheten ingår bland annat avelsverksamhet, kurser i körning, utbildning av hästar och kuskar, turismkörningar, entreprenadkörning med häst, skogsbruk och växtodling.

Tanken att arbeta med konceptet Grön omsorg väcktes för tre år sedan via LRF:s projekt Grön Framtidsgård.

Begreppet Grön omsorg myntades i Norge i slutet av 90-talet där man startade en konceptutveckling av omsorgsverksamhet i kombination med gårdens resurser.

I Sverige har begreppet fått fäste efter flera samarbetsprojekt med Norge där bland andra LRF har deltagit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om