Kalix först med drop in-vigslar

Ett äkta kyrkbröllop, men utan månader av förberedelser. Den 7 juni erbjuds drop in-vigslar i Kalix.
- Vi blir först i länet, säger Hanna Johnselius, präst.

INGEN STRESS. ”Många tänker nog att det tar mycket tid och kraft att ordna för ett bröllop. Men med drop in-vigsel har man nu chansen att slippa allt det”, säger Britt-Inger Burman, kantor.

INGEN STRESS. ”Många tänker nog att det tar mycket tid och kraft att ordna för ett bröllop. Men med drop in-vigsel har man nu chansen att slippa allt det”, säger Britt-Inger Burman, kantor.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix2013-04-26 06:00

Drop in-vigsel har inte förekommit i Norrbotten tidigare men är relativt vanligt i bland annat Finland. Idén föddes när prästerna i Nederkalix församling satt vid kaffebordet och pratade.

- En av oss kommer från Finland och berättade att det är ganska populärt där. Jag satt och googlade senare och hittade inget fakta på att det någonsin har skett i vare sig norra eller mellersta Sverige, säger Hanna Johnselius.

Ställer höga krav
Bröllopet kommer att vara traditionellt men endast ta 20 minuter och följa ett givet koncept. Skälen att gifta sig under den här formen kan vara flera och variera. Hanna Johnselius tror att många i dag ställer väldigt höga krav på bröllop, vilket dels kan ta mycket tid och kraft och dels kosta en hel del pengar.

- Vid drop-in vigsel blir det helt kravlöst samtidigt som man får vara i stora kyrkan, säger hon.

Efter vigseln bjuds brudparet och det eventuella följet på tårta i prästgården. Totalt räknar man med att hinna upp till åtta vigslar på en dag.

Stressfritt
De mest önskade brudmarscherna och psalmerna kommer att spelas på orgeln.

- När man pratar med vänner och bekanta blir alla väldigt förvånade men samtidigt positiva. Kanske någon är oroad över att det ska kännas som om man gifter sig på löpande band, men vi kommer inte att stressa överhuvudtaget. Varje vigsel är lika viktig, säger Britt-Inger Burman, kantor.

Både hon och Hanna Johnselius är överens om att det inte blir något ploj-bröllop utan lika högtidligt och seriöst som traditionella vigslar. De har valt att lägga dem på samma datum som Kalix Kulturnatta.

- Den tiden sprudlar det av bra stämning. Dessutom är kyrkan från 1400-talet och vad kan då vara mer kulturellt än att komma hit och gifta sig? Det här är hembygdens kyrka, alla komponenter kommer att finnas, enda skillnaden är att det går fortare, säger Hanna Johnselius.

Men det krävs en viss planering trots allt. Paret måste ordna hindersprövningen i förväg. Den ska skrivas under, skickas in och godkännas, vilket kan ta upp till tre veckor.

- Men det är allt, sedan är det bara komma hit och få en tid så ses vi i kyrkan, säger Hanna Johnselius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om