Som Kuriren avslöjade i januari finns ett åtta år gammalt beslut fattat av kommunfullmäktige om sanktioner mot föreningar som toppar lag med utövare upp till 13 år. Ett beslut som visade sig ha blivit en hyllvärmare.
Till Kuriren uttalade då fritids- och kulturnämndens vice ordförande, Håkan Nyman (S) att frågan måste upp på agendan igen. Det skedde vid fritids- och kulturnämndens sammanträde på onsdagen. Samtliga ledamöter var eniga om de riktlinjer som antogs. De innebär att varje förening som sysslar med ungdomsidrott hädanefter måste lämna in en värdegrundsplan till fritids- och kulturnämnden i samband med sin ansökan om föreningsbidrag. Planen ska beskriva hur föreningen arbetar med matchning av ungdomar upp till 13 år för att toppning inte ska ske. Vidare ska föreningens mål och aktiva åtgärder redovisas i planen.
Om fritids- och kulturnämndens förbud mot toppning av barn upp till 13 år inte efterlevs förbehåller sig nämnden att i första hand dra in 25 procent av deras bidrag. Visar det sig att toppning trots detta fortsätter tappar föreningen hela sitt bidrag. Målet är att nå till en nollvision år 2013.
Bra redskap
- Man glömmer ofta bort att idrotten ska ske på barnens villkor därför inför vi de nya riktlinjerna, säger ordförande i fritids- och kulturnämnden, Britt-Inger Nordström (S).
Håkan Nyman är nöjd.
- I dag far många ungdomar illa på grund av för tidig utslagning. Nu författar vi vilka spelregler som gäller, det är ett bra redskap för ledare och föreningar, säger han.
Informationen till föreningarna om vad som gäller inleds med ett informationsmöte i mars där Dag Johansson från SISU idrottsutbildarna medverkar som föreläsare. Nu gäller det även hitta formen för uppföljning av att reglerna efterlevs.
- Vi ser över det just nu. En av planerna är att de som upplever toppning ska kunna höra av sig till oss via vår hemsida. Att ta det med ledaren är inte alltid lätt, säger fritids- och kulturchef, Karl-Göran Lindbäck.