Anders Olofsson, tidigare delägare i det som då hette Rolfs Såg, är intresserad av att köpa anläggningen för att driva den vidare och utveckla verksamheten. Olofsson säger att han har lagt bud på verksamheten, det första i juni 2018 och det andra, som lär ha varit dubbelt så högt som det första, i mars 2019.
Det senare budet är, enligt hans beskrivning, i närheten av vad säljaren kan acceptera.
Frågan om råvaruavtal är ännu olöst. Anders Olofsson säger att han har muntligt löfte och han har efter påstötningar upprepat fått löfte om att skriftligt råvaruavtal kommer.
– Jag kan inte förhandla om slutpris innan jag har råvaruavtal, säger Olofsson som inte har fått svar på den senaste påstötningen i frågan.
Han har försökt få Setra att hjälpa till i råvaruavtalsfrågan.
– Jag tycker att det är märkligt att de inte vill hjälpa till, i min värld hjälper vi varandra.
Anders Olofsson känner att hela processen för försäljningen kan vara ett spel för galleriet.
– Jag drar slutsatsen att de inte vill sälja, att det kan finnas en annan agenda som kommer att visa sig så småningom.
– Vi är oerhört besvikna på Sveaskog. Sågverket är viktigt för näringslivet, skogsägare, medborgare i Kalix kommun och övriga östra Norrbotten. Vårt krav är att råvaruavtalet säkras och att förhandlingarna sedan fortsätter för att verksamheten ska bli kvar, säger kommunalrådet Tommy Nilsson.
Vad gör ni nu?– Kommunen fortsätter att agera i frågan, främst via politiken. Nu är det dags att regering och riksdag går in och visar att de menar allvar med att hela Sverige ska leva och utvecklas.
Anders Olofsson är fortsatt intresserad av att köpa verksamheten.
Hur är planerna?– Jag skulle vilja utveckla produktionslinjerna. Jag skulle också vilja utöka vidareförädlingsgraden, den är 28 procent och jag skulle vilja ha 38-40 procent. Vi hade som mest 21 anställda som jobbade med förädling, nu är de 7 anställda som jobbar med den.