Andreas Johansson, operativ chef i Sverige, ger mig en hjälm och hjälper mig på med en sele innan vi tar hissen 100 meter upp i turbintornet. Väl uppe möter tekniker Anton Bäckström oss och tillsammans klättrar vi de sista metrarna upp genom en lucka och ut i det fria. På plats är även en av grundarna, Avinoam Levy, som främst jobbar med solenergi i Israel.
– Det är kul att vara här och se utvecklingen av vindkraften som en del av den förnybara energin, säger Avinoam Levy.
Utsikten från tornet är slående och trots de grå molnen som täcker himlen går det nätt och jämt att skymta vindkraftverken ute på Seskarö. Däremot kan vi glasklart se de två kranarna som är redo att lyfta loss en av vingarna på den närmast liggande turbinen.
– Vingarna består av glasfiber och väger tio ton vardera, säger Andreas Johansson.
Han förklarar vidare att vingarna byts ut eftersom en av dem fått en skada och att det är rutin att byta alla tre vingar samtidigt eftersom de är balanserade mot varandra.
När vi pratar om varför de ska byta ut den äldsta turbinen, uppförd 2007, förklarar han att det snarare handlar om att uppgradera kapaciteten än att turbinen i fråga är utsliten.
– Det händer mycket i branschen så det man ansöker om är redan forntid när bygget blir av, menar han och fortsätter sedan:
– Vissa komponenter kommer vi att spara som reservdelar till våra andra turbiner, andra bitar som marknaden efterfrågar säljer vi och resten blir skrot.
Matthias Rapp, ordförande i Fu-Gens styrelse, säger att den modell som nu ska rivas har en kapacitet att förse 300 hushåll med el per år. De andra två tornen, byggda 2012, klarar av 830 hushåll.
– Tornen blir allt högre vilket gör att kapaciteten ökar. Moderna torn på land har en höjd på mellan 125 och 175 meter, säger han.
Ett sådant torn kan klara av att förse mellan 2 600 och 3 300 hushåll med el varje år.
– Målet är att vi ska ha mellan 250 och 300 megawatt installerat i Sverige på sikt, med fokus på Norrbotten. I dag finns det elva megawatt installerat i Seskarö och Axelsvik sammanlagt, säger Andreas Johansson.
Hur tar man hand om ett vindkraftverk?– Allt övervakas dygnet runt av ett monitorcenter. I övrigt utför vi två planerade underhåll om året, en stor och en liten service, säger Andreas Johansson och Anton Bäckström.