Länets bonde berörs inte

Swedish meats har sagt upp leverantörsavtalen med alla Kravbönder norr om Sundsvall. Länets enda producent av Kravmärkt kött är Kjell Norrbin i Gammelgården, Kalix.
? Jag drabbas inte, jag har ju eget slakteri, säger han.

KALIX2006-03-16 06:30
Kjell Norrbin slaktar sina djur i eget slakteri. Därmed berörs han inte av Swedish meats uppsägning av avtalen, men han påpekar att det finns ett antal bönder som bedriver köttproduktion i enlighet med Kravbestämmelserna i Västerbotten, Medelpad och Jämtland.<br>&nbsp;? Nu finns det inget godkänt Kravslakteri, det är en länk i kedjan som saknas. Då spolieras gårdarnas hela idé med Krav.<br>Magnus Lagergren, divisionschef för kött på Swedish meats säger till tidningen Norra Västerbotten att det inte finns en tillräcklig marknad för Krav-kött i Norrland. Det är orsaken till att avtalen har sagts upp. <br>Ingen marknad<br>Den bilden bekräftas av Alec Lundström, agronom vid Hushållningssällskapet i Norrbotten. Han tror att fler bönder skulle vara intresserade att producera i enlighet med Kravbestämmelserna om det var ekonomiskt gynnsamt.<br>&nbsp;? Det har inte funnits någon marknad för det i Norrbotten. Kravbönderna får ju inte mer betalt för köttet för att de är med i Krav.<br>Han påpekar att bönderna dessutom måste betala en avgift för Krav-certifiering. <br>Enligt Kjell Norrbin har Swedish meat sagt upp avtalen gällande nöt- och lammkött för ett år sedan. Det som sagts upp nu närmast var avtalen gällande grisar. <br>Det är många kriterier som måste vara uppfyllda för att köttet ska kunna bli Kravmärkt. Bland annat måste djurens foder vara ekologiskt framställt och grödorna får inte besprutas. Därmed är ett ekologiskt jordbruk betydligt känsligare för störningar. <br>Finns inga genvägar<br>&nbsp;? Det finns inga genvägar. Vi får inte använda konstgödsel som ger snabbt kväve för att hinna få en andra skörd. <br>Kjell Norrbin påpekar att de flesta konsumenter känner till att Kravbönder inte får använda konstgödsel eller gifter. Vad många däremot inte vet är att karenstiden för sjuka djur är betydligt längre vid ett jordbruk som levererar Kravgodkänt. Detta för att helt kunna utesluta att det finns spår av mediciner i djuren när de slaktas.<br>&nbsp;? Det är minst dubbla karenstider. För Krav-bonden kan det bli väldiga konsekvenser.<br><br>linda.kask@kurien.com<br>0921/539 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om