"Alla elever som går ut skolan i Kalix skall ha godkända betyg i samtliga ämnen" - så lyder ett av barn- och grundskoleförvaltningens uppsatta mål. För att nå dit krävs det riktade satsningar på undervisningen för alla elever vars modersmål inte är svenska. Satsningar i form av kompetenshöjning bland pedagoger, rektorer samt studie- och yrkesvägledare inom kommunens samtliga skolformer. Det påtalar Nätverket för svenska som andra språk i en skrivelse till bland andra kommunstyrelsen och gymnasienämnden.
De elever som inte har svenska som modersmål läser i dag kärnämnet svenska som andra språk ett fåtal timmar per vecka och endast de elever som talar finska, ryska och thai erbjuds modersmålsundervisning.
Elever som pratar arabiska, persiska och somaliska står utan undervisning på sitt hemspråk. En alarmerande situation, konstaterar man i skrivelsen.
Språket är nyckeln
Nina Wennberg är lärare i svenska som andra språk, SVA och en av de 16 pedagoger som ingår i nätverket.
- Att barn som kommer hit inte får modersmålsundervisning är illa, goda kunskaper i modersmålet och andraspråket är nyckeln till att lyckas. Nu måste politikerna se över det här, säger hon.
Enligt nätverket är det av yttersta vikt att alla i skolans verksamhet uppmärksammas på problemet.
I dag är många ämneslärare inte medvetna om att de är ansvariga för elevernas språkutveckling inom respektive ämne. Det innebär att SVA behandlas som ett stödämne i stället för det kärnämne som det egentligen är och att andraspråkseleverna inte får tillgång till den språkutvecklande ämnesundervisning de behöver, konstaterar nätverket.
Hög prioritet
- Nu hoppas vi att få till stånd ett utvecklingsarbete i kommunen, säger Nina Wennberg.
Kommunalrådet, Kenneth Sandberg (MP) har inte tagit del av skrivelsen men frågan är högprioriterad, säger han.
- Absolut. Vi har en skyldighet att få eleverna behöriga så de kan fortsätta sin skolgång och där kan vi inte kompromissa. Det kommer att kräva mer resurser och det måste lyftas upp i de prioriteringar vi gör i budgeten, säger han.