Markus, 23, är Sveriges yngste Ica-handlare

Han tog över butiken när han var 21 år, i dag är han 23 år. "Det finns inget roligare yrke" säger Markus Olofsson - Sveriges yngsta Ica-handlare.

"En entreprenör ska alltid ha ett mål, en gnista för att komma vidare, men jag vill ta ett steg i taget och skynda långsamt" säger Markus Olofsson.

"En entreprenör ska alltid ha ett mål, en gnista för att komma vidare, men jag vill ta ett steg i taget och skynda långsamt" säger Markus Olofsson.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix2021-02-20 07:00

Markus Olofsson berättar att han i tonåren började jobba i sin pappas butik om loven, helgerna och när helst så behövdes annan tid också.

Så hade hans pappa, som började jobba i Ica-butik som 14-åring, också gjort.

Familjen kommer från Gällivare, de flyttade till Kalix när föräldrarna tog över Ica hjärtat Supermarket år 2004.

– Jag har vuxit in i att vara Ica-handlare, jag fick förstås välja vad jag skulle bli, men jag har alltid tyckt att jobbet är roligt och på den vägen är det. Den 1 december 2019 klev jag in och blev ICA-handlare. Jag får träffa folk, jag får lära nytt hela tiden och jag får serva kunder. Jag har 18 medarbetare som jag får arbetsleda, som jag får se växa och utvecklas, det är jätteroligt. Jag får prövas i att hitta vägar framåt och det passar mig, säger Markus Olofsson som på frågan om det finns svårigheter med att vara ung och chef funderar en stund innan han svarar:

– Jag tycker inte det, inte nu när jag har jobbat in mig. I början, när jag var ny, hade jag det alltid i bakhuvudet. Ju längre tid som gått har jag känt att det inte är några konstigheter.

Markus Olofssons arbetsdagar börjar oftast vid sex-tiden på morgonen.

– Det är dels för att det finns mycket att göra, dels för att det är väldigt roligt också. Jag tycker om att vara i gång tidigt, jag hinner göra mycket då.

Drömmen?

– En entreprenör ska alltid ha ett mål, en gnista för att komma vidare, men jag vill ta ett steg i taget och skynda långsamt. Drömmen är att någon gång driva en större butik, kanske ett Kvantum eller något i den stilen. Nu är målet att utveckla den här butiken och en idé är att ha kockar för att bli starkare i färskvaruinriktningen, många kunder eftersträvar enkelhet kring måltiderna, säger Markus Olofsson.

Mattrender?

– Förutom färskvaror så ligger ekologiskt, vegetariskt och vego i tiden, liksom andra hälsosammare och nyttigare alternativ.

Markus Olofsson säger att pandemin har slagit hårt mot butiken.

– Branschen i sig har på många håll gått framåt, men vi drar tyvärr ned snittsiffrorna. Kalix är en sommarort, många norrmän tillbringar tid här då, i sommar kunde de inte komma och det märktes väldigt mycket tyvärr. Vi hoppas att de ska kunna komma hit nästa sommar. 

Vad säger du till andra unga som funderar på att bli entreprenörer?

– Om du har en affärsidé - våga satsa på den, våga satsa på din dröm, säger Markus Olofsson.

"Jag har vuxit in i att vara Ica-handlare, jag fick förstås välja vad jag skulle bli, men jag har alltid tyckt att jobbet är roligt och på den vägen är det" säger Markus Olofsson.
"Jag har vuxit in i att vara Ica-handlare, jag fick förstås välja vad jag skulle bli, men jag har alltid tyckt att jobbet är roligt och på den vägen är det" säger Markus Olofsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!