Stämningen är uppsluppen i byn Sörens klubbstuga. 19 matlagningsentusiaster från Töre och Sören har slagit sina påsar ihop för en gemensam lunch.
Passerat 65
Alla är män och förutom 23-åriga Mathias Nilsson har samtliga passerat 65 år. Initiativtagare till träffen är hemvändande Törebon Ambjörn Sjöberg och Sivert Strömbäck i Sören som leder varsin studiecirkel i matlagningens ädla konst.
Dagen till ära väntas ugnsstekt regnbågsforell med kall sås och varma grönsaker. Potatis är bannlyst, likaså undviker gänget socker och bröd i största möjliga mån medan grönsaker får extra plats.
- När vi gjorde blomkålspuré första gången hade en person i Sören ätit det tidigare - i Töre var det ingen. I dag äts den av alla, säger Sivert Strömbäck.
Kontaktskapande
Ambjörn Sjöberg står bakom idén att starta studiecirkeln i Töre, trots att han nu bor i Kalix.
För honom var det ett sätt att åter få kontakt med gamla och nya vänner samt klasskamrater efter drygt 40 år på annan ort.
Det har gått tre år sedan dess men intresset är ännu lika stort. Att försöka lämna kolhydraterna därhän är också hans idé.
- Jag beslutade mig att via kostförändringar försöka förhindra diabetes och högt blodtryck som finns i min släkt. Jag började må så mycket bättre, det ville jag förmedla vidare, säger han.
En gång i veckan
Sivert Strömbäck deltar i Töre, i höstas tog han med sig idén till hembyn Sören. En gång i veckan träffas gängen på respektive ort för att laga mat och umgås. Ibland sker det gemensamt.
- Den sociala gemenskapen är oerhört viktig. Här träffas vi för att äta och "ljuga" för varandra, det är så trevligt, säger Inge Bexelius från Sören.
För Törebon Björn Norén har kursen extra betydelse.
- Min fru blev svårt sjuk och jag hade aldrig lagat mat förr, jag blev tvungen att lära mig. Det här är så trevligt, säger han.
Skratten avlöser varandra, gemensamma minnen avhandlas under lunchintaget. 19 älgjägare, fiskare, vänner, män, pensionärer och bybor har hittat sin guldkant i tillvaron.