Matnyttigt Italienbesök
I dagarna två har köksmästare och restaurangelever från Italien intagit Hotell Valhalls kök för att bidra med hemlandets matkultur för sugna matgäster. På fredagen kunde de avsmaka en sexrätters meny som inleddes med förrätten, Kalix på italienskt vis.
FÄRSKT. Färsk pasta är inte fel - här tillagas den av bland annat restaurangeleven Simone Maffini.
Foto: Britt-Louise Spets
Besöket avslutas på söndagen men den stora finalen hölls på fredagen då Kalixborna erbjöds att ta del av en sexrätters meny bestående av italienska maträtter. Allt serverat av de 18 eleverna från de tre restaurangskolorna. Förberedelserna var intensiva. I två dagar puttrade det i grytorna som företrädesvis innehöll pasta i olika former. - Det har varit lite av ett pussel där vi har blandat traditionella rätter med nya, säger Daniela Rocca som ansvarar för vuxenutbildningen vid en restaurangskola i Salsomaggiore. Inte enkelt
Att sätta ihop en meny har inte varit lätt eftersom det råder vissa skillnader mellan det svenska och det italienska köket. - Ni äter mycket fisk medan vår bas är fylld pasta därför blev vi lite oroliga och funderade om vi skulle använda oss av kött och fisk ändå, men så blir det inte vi håller oss till olika pastarätter, säger Daniela Rocca. Nyttigt
Allt handlar inte bara om pasta - risotto och en soppa gjord på bönor samt en avslutande kaka med choklad och mandel fanns också med på menyn. Men först av allt serverades en förrätt, Kalix på italienskt vis där Kalix löjrom också fått plats. I övrigt bestod den av tomatsallad, ris och bröd. - Vi visste ingenting om löjrom tidigare men vi blev överväldigade - dess kvalité är otrolig, säger Daniela Rocca. Under sitt besök har också vissa fördomar visat sig komma på skam. - Ni använder naturen som inspiration och får gästen att äta med ögonen innan maten når munnen. Jag trodde inte att ni var så kreativa när ni bor i ett så kallt klimat. Det var nyttigt att få förändra den stereotypa bilden, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!