Till vardags jobbar kompanichef Lars Jönsson som lantarbetare på en mjölkgård i Överkalix.
– Vi vill synliggöra oss och avdramatisera uniformen. De som till exempel flytt från krigshärjade områden till Sverige får nu en chans att se att militära personer är vanliga, snälla människor, säger Lars Jönsson.
– Korna blev lite extra nyfikna när de inte kände igen kläderna, men det är ju framförallt de som ser mig. Hade jag haft ett jobb där jag mött fler människor hade genomslaget varit större, fortsätter Lars Jönsson.
För att få ha uniform på jobbet krävs det ett godkännande från arbetsgivaren. De som inte får tillstånd kan istället köpa en tröja med texten ”Överallt alltid”. Överskottet av intäkterna går då till FN-veteranerna eftersom det dessutom är veterandagen.
– Vartannat år hålls ett rikshemvärnsting dit soldater kan lämna förslag på ändringar eller förbättringar inom organisationen och det är på så sätt det har initiativet har uppstått, säger Lars Jönsson.
I dag finns det ungefär 21 000 soldater inom svenska hemvärnet. Deras främsta uppgifter är att hålla koll på det svenska territoriet samt att bistå samhället med hjälp i svåra situationer, såsom översvämningar och eftersök av försvunna personer.
– Vi är en färdig organisation som snabbt kan finnas till hands om hjälp skulle behövas. Att vi då även bär uniform underlättar också eftersom det tydliggör vår roll i samhället, säger Lars Jönsson.
Den som vill gå med i hemvärnet måste vara svensk medborgare och ha genomfört en militär grundutbildning på minst 85 dagar. En soldat kontrakteras då till 4–15 dygn per år, normalt är dessa fördelade på två olika tillfällen.
– När man skrivit kontrakt med hemvärnet får man erbjudanden om utbildningar som man får betalt för att gå, säger Greta Sköld, befäl i staben.
Utbildningarna finns inom många olika områden, exempelvis ledarskap och hjärt- och lungräddning. Greta Sköld har själv utbildat sig inom pedagogik för att på så vis bli instruktör.
– Det är bra för den personliga utvecklingen och det man lär sig kan man ha nytta av i sitt civila liv också, menar Greta Sköld.
Som verksamhetsstrateg på Kalix sjukhus har hon under dagen bara fått positiva reaktioner från de personer hon mött.
– En del säger att det känns tryggt och andra att de tänkt gå med och borde slå slag i saken.