Nedläggningshot oroar

Vitvattnets skola i Kalix är en av de skolor som den nya skolstrukturutredningen föreslår ska läggas ned. Förslaget ifrågasätts av ordförande för Servicecentrum i Övre bygden, Erik Lindberg.  - Man måste se till helheten och inte enbart till budgeten, säger han.

LUNCHDAGS. I Vitvattnets skola finns 20 elever samt 14 barn i förskolans verksamhet. Foto: Britt-Louise Spets

LUNCHDAGS. I Vitvattnets skola finns 20 elever samt 14 barn i förskolans verksamhet. Foto: Britt-Louise Spets

Foto: Britt-Louise Spets

KALIX2007-11-14 01:45
Kuriren har tidigare berättat om den nya utredningen där bland annat skolorna i Pålänge, Morjärv och Vitvattnet föreslås läggas ned. Att byaskolor ska drabbas tilltalar inte Erik Lindberg. - Politikerna verkar tro att frälsningen är nedläggning av byaskolor trots att de vet att minskningen av elevunderlaget rör de större högstadieskolorna, säger han. Att lägga ned Vitvattnets skola ger också konsekvenser för Servicecentrum i Övre Bygden som bland annat levererar värme till skolan och upplåter en slöjdsal utan kostnad samt levererar mat och städar lokalerna. Kniper det så hoppar personal från kooperativets personalpool in och jobbar i verksamheten. Allt detta måste vägas in i utredningen men det verkar inte en del politiker vilja förstå, anser Erik Lindberg som basar över en förening som prisats för sitt arbete vid flertalet tillfällen och nu är nominerad till utmärkelsen Årets kooperativ i Sverige 2007. - Skolan är en viktig del i vårt underlag. Om den försvinner ger det stora konsekvenser för vårt arbete eftersom det handlar om en hel del pengar, säger Erik Lindberg. Han kräver en helhetssyn och inte bara en koll på nämndens egen budget. Driva i egen regi
- Om allt nu är så eländigt borde man väl i stället sälja bort en enhet i centralorten - vårt elevantal gör varken från eller till för att fylla upp elevunderlaget i Kalix, säger han. Föräldrarna i Övre bygden har tidigare ansökt om att få driva skolan i egen regi men Bog ville avvakta utredningen. Enligt Erik Lindberg går nämnden emot hälften av de mål de redovisar på kommunens hemsida om utredningen antas. - Tre av deras mål handlar om att det ska finnas en geografisk spridning av skolorna - att alternativa driftsformer ska stödjas och att man bland annat ska ta hänsyn till elevernas livssituation. Med det här förslaget går de emot dem, säger han. Ordförande i Bog är Håkan Nyman (s). - Vi har inte lagt några politiska värderingar i utredningen - den är utförd på tjänstemannanivå. Efter våra möten med allmänheten lägger vi in våra politiska värderingar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om