Sedan barn- och utbildningsnämnden beslutade att tillstyrka en nedläggning av Ytterbyskolan, Risöns skola, Gammelgårdens skola och Pålänge skola förra veckan har oroliga föräldrar hört av sig till Norrskenets friskola och frågat om de vill ta över skolverksamheten i byarna.
- Vi har varit i kontakt med föräldrar och byaföreningar. Intresset är ömsesidigt, men vi har inte räknat på det ännu, säger Lea Kinnunen.
För att få starta måste Norrskenets friskola först ha Skolinspektionens tillstånd och det är en lång process på minst ett halvår, berättar hon. En sådan ansökan ska kommunen i så fall yttra sig över och det är långt ifrån alla friskolor som får starta.
- Vi kommer inte att göra något förrän beslutet formellt är taget i kommunfullmäktige den 7 juni. Just nu ligger bollen hos kommunen, säger hon.
Är det någon särskild by som är intressant eller tittar ni på alla fyra?
- Vi tittar på alla, men har hittills haft kontakt med Pålänge och Ytterbyn.
Vill också starta
I Pålänge har byinvånarna redan förberett sig inför en eventuell skolnedläggning genom att lämna in en ansökan om att få starta friskola till Skolinspektionen.
- Hittills har vi startat en förskola som vi har drivit i två terminer. Vi har även hand om skolbarnomsorgen. Nu har vi ansökt om att få starta en grundskola för barn från förskoleklass till sexan från och med hösten 2012, säger Arne Enberg, ordförande i Pålänge friskola ekonomisk förening.
Han hoppas i första hand att kommunen ändrar sig och låter skolan vara kvar. I andra hand hoppas han att den kommunala skolan åtminstone får bli kvar tills de startar friskola. Att Norrskenet eller något annat friskoleföretag startar en skola i byn ser han också som ett bra alternativ, i fall deras egen ansökan inte skulle gå igenom.
Pålänge ligger 1,5 mil från Kalix tätort och har för närvarande 34 barn i åldrarna 6-12 år.
- Att lägga ner skolan betyder slutet för byn. Det är ett svek från politikerna, säger Arne Enberg.