Om fisket på Fiskens dag

Fiskens dag lockade många människor till Storöns bygdegård.

Fiskens dag lockade många till Storön.

Fiskens dag lockade många till Storön.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-07-20 17:36

Marie Kvarnström, konsulent vid Centrum för biologisk mångfald vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Joakim Boström, ordförande i Kustringen och medarbetare i studien av ekosystem vid Nordens kuster, finns på plats.

– Det finns oerhört stor kunskap om fisket och ekosystemet här uppe. Vi ser goda möjligheter till lokal delaktighet i förvaltningen av fisket, men för att det ska kunna ske krävs dialog med Länsstyrelsen och Havs-och vattenmyndigheten, säger Marie Kvarnström.

Joakim Boström säger att det är viktigt att få bibehålla det lokala fisket.

Tremetersregeln kraftigt ifrågasatt.

– Tremetersregeln kom till för att skydda havsöringen men lokalt finns det andra förslag om hur det kan gå till, säger Joakim Boström som på en fråga från publiken om vilken strategi som gäller för att få vara med och påverka regelverket säger så här:

– Det är svårt, men till sist urholkar droppen stenen.

På väggen på bygdegården hänger ett fantastiskt konstverk i lappteknik.

Det är första pris i ett lotteri.

Margareta Danielsson har skapat konstverket som fått namnet "Mitt Storön".

– Jag är född i Storön och flyttade till Stockholm och senare till Luleå. År 1989 flyttade jag tillbaka hit till Storön, säger Margareta Daneilsson som i alla år pendlat till gruppen "Fusklapparna" i Luleå och också är med i en handarbetsgrupp som träffas i bygdegården.

Journalisten K-G Bergström har rötterna och sitt hemman i Ryssbält.

Han berättar om sin journalistiska karriär, med avstamp i det första tv-inslaget år 1972 som faktiskt handlade om – just det – fisk.

– Jag frilansade för radion och arbetade som lärare när jag blev uppringd om att göra ett tv-inslag om att det dumpas löja på soptippen i Kalix. Jag intervjuade soptippsföreståndaren och fiskaren Olge Olofsson, säger K-G Bergström.

K-G Bergström har jobbat många val och så även det kommande.

Hur skulle du sammanfatta yrkeslivet?

– Jag fick chansen att ägna mig åt mitt drömyrke, trots att det var osannolikt att det skulle bli så. Jag utbildade mig till adjunkt, jag frilansade som journalist och var högstadielärare i Sangis när rektorn på folkhögskolan frågade om jag vill bli lärare på journalistlinjen, säger K-G Bergström.

Anna-Märta Henriksson är ordförande i Storöns bygdegårdsförening som arrangerat Fiskens dag i många år:

– Vi ser dels många sommarstugeägare som känner samhörighet med byn, dels många människor från grannbyarna Nyborg, Ryssbält och Påläng. Vi har många ideella krafter som är väldigt bra på att ställa upp inför och vid arrangemangen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om