Om integration – och vad just du kan göra

"Ett hej kan rädda liv." Orden kommer från Charbel Gabro, 36 år, född i Syrien och uppvuxen i Sverige – nu flitigt anlitad föreläsare på temat integration.

Charbel Gabro säger att gensvaret på föreläsningarna är stort, oavsett han möter myndighetspersoner, lärare eller ungdomar. "Det finns en sorg i att det är så, i att vi har så mycket att lära" säger Charbel Gabro.

Charbel Gabro säger att gensvaret på föreläsningarna är stort, oavsett han möter myndighetspersoner, lärare eller ungdomar. "Det finns en sorg i att det är så, i att vi har så mycket att lära" säger Charbel Gabro.

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2018-11-03 10:32

Eva Krispinsson är projektsamordnare i FIKA-projektet som är en satsning som ska utbilda gruppledare i ABC-metoden, erbjuda nyanlända föräldrar i kommunen ABC-utbildningen samt erbjuda fördjupad kunskap om integration.

Charbel Gabros föreläsning, som riktar sig till kommunanställda, är en del i detta.

Charbel Gabro berättar att han kom in i det svenska samhället, han var ett litet barn som träffade kompisar i skolan och på fotbollsträningarna.

Värre var det för föräldrarna.

– Jag kände ändå att jag inte vet var min plats är, var är mitt hemland? Är jag syrian? Är jag svensk? Det här var ingenting som vi någonsin pratade om och därför trodde jag – och många med mig – att vi är ensamma om de tankarna, säger Charbel Gabro.

Det här med att inte prata om hur vi mår är utbrett.

– Ytan ska vara fin, "lajkandet" är viktigare än måendet, vi lever i en fejkad värld, säger Charbel Gabro som tillägger att även här finns det skillnader mellan Sverige och många andra kulturer.

– I den kultur jag kommer från lever vi kollektivt på ett helt annat sätt, vi är nära och oavsett hur familjen är så har familjemedlemmarna alltid varandra, säger Charbel Gabro.

Charbel Gabro studerade teologi och senare utbildade han sig till behandlingspedagog och fick jobb som livscoach på Arbetsfabriken.

Parallellt föreläste han om vad nyanlända genomgår under första tiden i Sverige, hur anpassningar till det nya samhället ofta leder till kulturkrockar och hur vi kan förhålla oss för att skapa ett inkluderande och inbjudande sätt.

– Jag föreläste ideellt i tio år, det var min terapi, säger Charbel Gabro.

För två år sedan tog han steget att göra föreläsningarna till sitt jobb.

– Jag tvekade länge, där jag kommer från är det inget jobb att föreläsa. Inställningen är "prata är gratis", säger Charbel Gabro som sedan dess utbildat tusentals anställda inom myndigheter, företag och skolor.

Så hur tar vi emot nyanlända på bästa sätt?

– Gå till dig själv, hur vill du bli bemött? Säg hej till människor, det kan ändra allt för den människan. Hur ser ditt liv ut, gör du som jag och umgås med människor som är lika dig själv? Slutligen, kan du bidra med någon samhällsnytta utan att få någonting tillbaka? Det är en bra början, säger Charbel Gabro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om