Socialstyrelsen har gjort kartläggningen avseende hemlösheten, som tidningen Hem & Hyra skrivit om.
Slutsatsen: Hemlösheten har ökat de senaste decennierna och drygt 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige.
Kalix kommun hamnar på sjätte plats när 200 kommuner listas:
72,7 människor per 10 000 invånare är hemlösa i Kalix kommun.
Läget är bara sämre i (i nämnd ordning) Bjurholm, Malmö, Burlöv, Södertälje och Gävle.
Läget i länet i övrigt: Övertorneå på plats 30 med 46,3 hemlösa per 10 000 invånare, Boden på plats 63 med 32,5 hemlösa per 10 000, Luleå på plats 83 med 26,4 hemlösa per 10 000 och Piteå på plats 149 med 14,6 hemlösa per 10 000 invånare.
Arvidsjaur, Jokkmokk, Kiruna och Pajala uppges inte ha uppgett hur hemlösheten ser ut.
Övriga som inte är med har, enligt undersökningen, för få hemlösa för att det ska rapporteras.
Katarina Burman (V), ordförande i socialnämnden i Kalix:
– Jag vet att det är illa men jag visste inte att det är så här illa. Vi har en ny, mycket gedigen genomlysning som socialförvaltningen har gjort, som klart och tydligt visar bristen på bostader. Ändå har vi en politiskt debatt om huruvida det finns en bostadsbrist eller ej i Kalix. Jag är mycket förvånad och jag förstår inte hur det kan bli så.
Varför sticker Kalix ut jämfört övriga länet?– Jag vågar inte svara på det, men vi har mycket problem i Kalix. Här finns en stor användning av droger, många är i missbruk och vi har många problem i familjer, säger Katarina Burman.
Hur tror du att så mångas hemlöshet påverkar ett samhälle?– Det är inte alls bra, utsattheten ökar, det påverkar alla negativt. Om vi vill att utsatta kvinnor, människor som haft ett missbruk och andra ska kunna stanna i Kalix så måste de få bostad. Vill vi ha ett tryggt samhälle så måste människor "på kanten" kunna få en bostad, säger Katarina Burman som ser en lösning i små, enklare nyproducerade lägenheter.
Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet, säger till tidningen Hem & Hyra att hemlösheten har återkommit i ny skepnad sedan slutet av 1980-talet.
– Det har helt enkelt inte byggts bostäder som motsvarar befolkningsökningen och inte heller byggts lägenheter med rimliga hyror för de svaga grupperna. Gör vi inte något åt bostadsmarknaden kommer vi inte att kunna lösa dagens hemlöshet, säger Hans Swärd.