– Den tycks i första hand drabba regnbågslax, och då yngel och yngre fiskar. De kan få yttre skador i form av svullnader kring huvudet och mörka stjärtspolar, men ibland kan de innehålla parasiten utan att det syns, säger Björn Tengelin, t.f VD på Fiskhälsan.
Parasiten är unik i Sverige och världen men familjen sarcocystis som parasiten tillhör är känd sedan tidigare. Att den hittas i fisk är dock något nytt. Jordbruksverket har försökt bekämpa parasiten men utan resultat – nu bedöms den vara omöjlig att utrota och har troligen spridit sig över hela landet. Enligt Jordbruksverket så är parasiten även spridd i svenska vatten, då odlad och vild fisk ofta delar vatten och en av de smittade odlingarna har levererat fisk till både andra fiskodlingar och naturliga vattensystem.
De två fiskodlingar där parasiten har hittats, en i Norrland och en i Svealand, kommer återigen få sälja och flytta levande laxfisk, och rom samt mjölke från fisken.
Arne Johansson, fiskodlare i Stora Lappträsk, är inte drabbad av parasiten.
– Nej nej, inte alls. Och jag har inte hört någon annan som märkt av den, säger han.
Han säger dock att en sådan parasit kan slå hårt mot fiskodlare. Han köper själv in yngel av andra fiskodlare till sin odling, som består av ungefär 20.000 fiskar – både laxöring och regnbåge.
– Om de som kläcker fram får det här, då är det allvarligt. För då finns det ju inga yngel.
Ett problem är även att det inte går att försäkra fiskodlingarna ordentligt, menar Arne Johansson.
– Får du en parasit i en anläggning så kanske det är kört med den anläggningen, säger han.