Politisk enighet bakom golfsatsning

En enig kommunstyrelse säger ja till att köpa fastigheterna i Kalix Golf ABs konkursbo och ja till att försöka hitta någon som vill driva golfbanan redan kommande sommar.

Tommy Nilsson samt till höger Maria Henriksson (kommundirektör) och till vänster Maria Kruukka Olsson och Helena Landström (båda nämndsekreterare).

Tommy Nilsson samt till höger Maria Henriksson (kommundirektör) och till vänster Maria Kruukka Olsson och Helena Landström (båda nämndsekreterare).

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2019-03-25 18:45

Norrbottens Media har berättat om förslaget att Kalix kommun köper fastigheterna och försöker säkra driften av golfbanan redan till kommande sommar.

– Vi hade helst sett en blomstrande golfverksamhet på golfbanan men så är det inte. Om det inte spelas golf på marken i framtiden så har en av de här fastigheterna ett väldigt fint läge där det finns möjligheter att göra annat än att spela golf, säger kommunalrådet Tommy Nilsson (S) som tillägger att kommunens ambition är att köpa fastigheterna ”för så låg summa som möjligt”.

Jan Nilsson (S) är inne på samma linje avseende värdet på fastigheterna:

– Det är ett fint område att stå och slå en boll på. Om vi hittar någon som vill driva golfbana är en annan fråga och hittar vi ingen aktör så kan det vara stopp där. Vi har väldigt kort tid på oss och vi får se det som att vi i första läget köper fastigheterna.

Det lär finnas två aktörer som kontaktat kommunen om att driva golfen men inga bud har lagts.

– Lösningen ska helst kosta noll kronor för kommunen, säger Tommy Nilsson.

Politikerna är också eniga om att kommundirektören och fritids- och kulturförvaltningen får uppdraget att jobba vidare med att hitta någon som vill driva golfbanan redan sommaren 2019.

Förslaget ska finnas på politikernas bord redan den 15 april, vid ett extra kommunstyrelsesammanträde innan kommunfullmäktiges sammanträde samma dag.

Kommunfullmäktige tar de slutgiltiga besluten i båda frågorna.

På politikernas bord finns också ett åtgärdsprogram för budget i balans 2019.

Bakgrunden är att kommunen för åren 2019-2020 uppges sakna cirka 34 miljoner kronor och alla förvaltningar lär arbeta med att ta fram förslag om effektiviseringar.

I beslutet finns restriktivitet gällande vikarieanskaffning, restriktivitet mot övertid som bara ska förekomma beordrad och i undantagsfall, restriktivitet avseende medfinansiering i externa projekt och samtliga inköp samt investeringar med större driftskostnadspåverkan.

Vidare i beslutet är att endast nödvändig fortbildning ska genomföras, att en resepolicy ska tas fram och att vakanta tjänster ska tillsättas efter analys av förvaltningsledningen.

För kommunanställda ska avgifterna för kaffeavdrag och parkeringsplatser höjas (de sistnämnda från 160 kronor till 210 kronor i månaden) och det blir höjda priser i cafeterian.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om