Populärt prov i Påläng

Rekordmånga deltagare på working test cup i Påläng i helgen.
- Den här grenen blir allt större i länet, säger Mikael Rönnbäck, SSRK-Kalix.

LETAR. Toffedreams Tingeling, flatcoated retriever, letar dummyn bland näckrosorna. Ägare är Anders Gustafsson, SSRK Kalix.

LETAR. Toffedreams Tingeling, flatcoated retriever, letar dummyn bland näckrosorna. Ägare är Anders Gustafsson, SSRK Kalix.

Foto: Sabina Nilsson

Kalix2013-07-03 06:00

Ett working test (wt) är en i Sverige inofficiell tävling där retrieverns förmåga att fungera under jaktliknande förhållanden bedöms  –  utan att fälla vilt. Testet uppkom i England för att möjliggöra träning och tävling även utanför jaktsäsong. Apporteringsobjekt är dummies.

–  Wt är ett officiellt prov i Finland och i södra delarna av landet är det mer utbrett än i de norra. Därför är det roligt att se att vi ökar antalet deltagare även här, säger Mikael Rönnbäck som själv är jaktprovsdomare.

Från noll till tjugo

Under ett working test ska hund och förare på fem olika stationer visa hur de tillsammans löser den situation de har framför sig på bästa sätt. Provet går på tid, överstiger ekipaget tre minuter blir det noll poäng, löser de däremot uppgiften klanderfritt belönas de med som bäst tjugo poäng.

–  Många som sysslar med detta är äldre. Kanske beror det på att det tar tid att lära sig förstå hur hunden fungerar. Men vi skulle gärna se lite fler yngre människor på proven, det finns ett stort utbud av kurser och träningar inom grenen i dag, säger Mikael Rönnbäck och tillägger:–  Är man rädd för att gå prov och tävla mot andra så kan man ju alltid tävla mot sig själv och jobba för att bli bättre från ett prov till ett annat.

Flera länder

På söndagens working test cup deltog totalt 34 ekipage från Sverige, Norge och Finland. Tävlingen var den andra av totalt fyra deltävlingar.

–  Deltagarantalet har fördubblats sedan förra året, säger Mikael Rönnbäck.

En av de utländska deltagarna var Evy B Johansen som kommer från Narvik. Hon har med sig treåringen Viltvårdarn's Runner som hon beskriver som den bästa hunden hon någonsin haft.

–  Jag har hållit på i tjugo år ungefär. När jag kommit så långt att hunden ser mig som en resurs och inväntar mitt kommando så finns det inget roligare än detta, säger hon.

Resultat andra deltävlingen

Elitklass:

1, Karina Rönnbäck med Masterkey's Fix Faxa, SSRK-Kalix

2, Timo Pennanen med Masterkey's Fix Joel, Finland Retrieverorganisation

Öppen klass:

1, Annika Strömberg med Masterkey's Fax Wissla, SSRK-Luleå

2, Mikael Rönnbäck med Masterkey's Ice Cube, SSRK-Kalix

Nybörjarklass:

1, Carina Isacson med Djurbergas Mineral Circon, SSRK-Kalix

2, Catarina Normann med Peruddens Intenzo, SSRK-Piteå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om