Trafikverket vill riva Morjärvs stationshus och i ansökan om rivningslov ställd till Kalix kommun anges att byggnaden ”håller på att förfalla och ej anses strategisk för Trafikverkets verksamhet längre”.
Planen är att rivningsarbetena ska börja kvartal ett till två i år.
– Stationshuset har ett stort underhållsbehov som vi inte har pengar för, särskilt som vi inte har något behov av byggnaden. Kalix kommun kan ta över den om de är intresserade, säger Theres Lans, byggnadsförvaltare vid Trafikverket.
Roland Stenman, byggnadsinspektör vid bygg- och miljöavdelningen Kalix kommun, säger att de anser att stationsbyggnaden har ett mycket högt kulturhistoriskt värde för Morjärv och hela kommunen.
– Byggnaden har en ålder, arkitektonisk utformning, historia och betydelse för bygden som gör att den är särskilt värdefull. Ett helt samhälle, Morjärv med omnejd, byggdes upp runt järnvägen och stationshuset och Morjärv var en knutpunkt för tågtrafiken under många år. Det är inte bara stationshuset som skapar den värdefulla miljön. I omedelbar närhet till stationen och bangården finns det gamla hotellet och andra byggnader som även skapar ett område av kulturhistoriskt värde, säger Roland Stenman.
Stationsbyggnaden har inget egentligt skydd:
– Tyvärr har inte stationshuset utpekats som kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i översiktsplanen, men det gör den inte mindre bevarandevärd. Inte heller i detaljplanen från år 1957 har den fått något skydd, men inte ens kyrkan har fått något skydd i den detaljplanen. Det kan bero på hur dåtidens lagstiftning för detaljplanering såg ut, säger Roland Stenman som hänvisar till detaljplanens namn ”Morjärv – stationssamhälle i Töre kommun” som talar för att stationen spelar en central roll i Morjärv och dåvarande Töre kommun.
– Det är byggnaden, dess ålder, arkitektur, historia och betydelse för samhället och samhällsomvandlingen som skapar värdet.
Av Boverkets skrivning om förvanskningsförbudet framgår följande: ”Byggnader, bebyggelseområden och allmänna platser som anses vara särskilt värda att bevara har ett förstärkt skydd. Dessa får inte förvanskas.”
Vidare: ”För att en byggnad ska betraktas som särskilt värdefull krävs det att byggnadens värde är så stort att dess bevarande kan sägas utgöra ett verkligt allmänt intresse. Detta gäller inte bara enskilda byggnader av monumental karaktär eller stort historiskt värde, utan också byggnader och bebyggelsemiljöer som representerar olika tidsepoker eller något karaktäristiskt från skilda sociala miljöer. Bestämmelsen gäller också enskilda byggnader som i sig kanske inte är så värdefulla men som blir det genom samhörigheten i en grupp, ett kvarter, en fasadräcka eller liknande.”
Järnvägsbygget mellan Boden och Morjärv inleddes några år före sekelskiftet, år 1902 var järnvägen framme i Morjärv.
Järnvägen var starten för en ny epok i bygden och byn växte till ett samhälle.
lotta.nilsson@norrbottensmedia.se 0923-695 72