Kalix kommun ger föreningsstöd till föreningslivet och för år 2017 fördelades strax över 2,8 miljoner kronor (se faktaruta).
Resultatet: 42% går till kulturell verksamhet, 52% går till idrottsverksamhet och 6% är svårt att placera (exempelvis Hjärtlungföreningen, Diabetesföreningen med flera).
– Föreningsstödet till idrottsföreningarna bygger på aktivitet för ungdomar 7-20 år. Kulturföreningarnas föreningsstöd bygger på att någon kulturverksamhet finns, schablon, samt att flera ingår i dialogmodellen, säger Karl-Göran Lindbäck, fritids- och kulturchef vid Kalix kommun.
Karl-Göran Lindbäck säger att en sammanställning för 2016 års budgetram visar att totalt sett så får fritid 1/3, kultur 1/3 och lokaler 1/3.
– Fritidsgården har till största delen kulturaktiviteter. Vad gäller lokaler är det övervägande mot fritidsverksamheter.
Utöver pengarna inom fritid och kultur finns externa medel som Kulturrådet 40 000 kronor, förvaltningsområdet Biblioteket 70 000 kronor, förvaltningsområdet Kalixveckan (var namnet på sommarevenemanget då) 70 000 kronor, Kalixveckan 151 000 kronor samt pengar till fritidsgården/integration, kulturprojekt 240 000 kronor.
”Det viktigaste är kanske inte att jämföra eftersom aktiviteterna är av så olika slag, det viktigaste är att vi har bra kvalitet. Vi vet att båda delarna måste vara bra för att Kalix kommun ska vara attraktiv som bostads- och inflyttningsort. Båda delarna är viktiga för folkhälsan” säger Karl-Göran Lindbäck apropå jämförelsen fritid - kultur.
Är ni nöjda med fördelningen?– Ja, vi är nöjda med fördelningen. Vi styr inte hur många som är aktiva inom idrotten, ju fler desto mer i bidrag, och vad gäller kulturen så har vi regler tagna av nämnden att förhålla oss till, säger Karl-Göran Lindbäck.
Jämställdheten?– Om vi ser på alla idrotter i kommunen så är fördelningen 45% flickor och 55% pojkar. Det finns vissa idrotter som har fler pojkar och vissa har fler flickor. Vi kan inte styra vilken idrott som våra ungdomar ska vara aktiva inom. Däremot kan vi ha en dialog med föreningarna att de jobbar för att få fler av det underrepresenterade könet i sin verksamhet. Om vi ser till kulturen så har vi ingen statistik för pojkar respektive flickor som deltar i de olika verksamheterna. Känslan är att det är fler flickor, säger Karl-Göran Lindbäck.