Kalix kommun har gjort undersökningen "Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2018", avseende särskilt boende och hemtjänsten.
Särskilt boende har låg svarsfrekvens, 79 människor vilket motsvarar 35,3 procent, har svarat.
– Vi har annonserat, pratat med anhöriga och skickat påminnelser om att vara med i undersökningen. Vi kan inte tvinga någon och det blir fel om vår egen personal hjälper till med uppgiften, säger Marianne Strömbäck.
Andelen positiva svar är högst när det gäller att få ett bra bemötande från personalen (92 procent), att känna sig trygg på sitt äldreboende (86 procent), att känna förtroende för personalen (85 procent), att få kontakt med personalen vid behov (84 procent) samt att maten smakar bra (74 procent).
Andelen positiva svar är lägst avseende att besväras av ensamhet (72 procent besväras av ensamhet), att ha möjlighet att komma utomhus, att det är trivsamt utomhus runt boendet, att det är lätt att få träffa läkare vid behov samt att personalen brukar informera om tillfälliga förändringar.
– Ensamhet är ett stort problem, säger Anna-Lena Andersson, socialchef.
– Vi ligger lågt avseende utemiljön trots att vi har satsat, vi ser att vi måste fortsätta med det och med de sociala aktiviteterna, säger Marianne Strömbäck som tillägger apropå bemötande- och trygghetssiffrorna att "det här visar att vi kan vara stolta över vår personal".
Hemtjänsten har högre svarsfrekvens, 160 personer vilket motsvarar 52,6 procent.
– Ett boende är ett boende, det är inte hemma även om vi jobbar för att boendet ska bli så likt hemma som möjligt, säger Marianne Strömbäck.
99 procent av de som svarat, som har hemtjänst, har svarat att de får bra bemötande från personalen
– Jättebra siffra, den kan inte bli bättre, vi ska vara superstolta, säger Maud Lundbäck (S), socialnämndens ordförande.
Vidare sägs om hemtjänsten att 93 procent känner förtroende för personalen, 92 procent anser att personalen utför sina arbetsuppgifter bra samt 90 procent känner sig trygga hemma med hemtjänst.
De frågor där andelen positiva svar är lägst, avseende hemtjänsten, är att fler än hälften (53 procent) besväras av ensamhet, att brukaren kan påverka vilka tider hon eller han får hjälp, att personalen informerar om tillfälliga förändringar samt att veta var brukaren ska vända sig med synpunkter och klagomål.