Under sommar och semestertider utsätts tusentals kvinnor och tjejer för våld och förtryck – precis som under resten av året.
– Män utsätter kvinnor och tjejer för våld året runt. Våldet tar inte semester, säger Wiveca Holst, styrelsemedlem i Roks, Riksorganisationen i för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.
De flesta av länets kvinnojourer håller därför öppet som vanligt, men i Kalix och Arvidsjaur är juli en månad då jourerna är obemannade.
– Det är av pengabrist, vi har en anställd och när hon går på semester stänger vi, säger Ann-Kristin Georgsson på Kalix kvinno- och tjejjour.
Jourtelefonen stängs och närmsta jour att vända sig till är antingen Haparanda eller Luleå. Soc-jouren eller i akuta fall polisen – dit får våldsutsatta kvinnor i Kalix vända sig om de behöver hjälp under sommaren.
– Tyvärr är det så, drömmen är att vi skulle ha ännu större möjlighet att hjälpa, till exempel är lägenheten som vi har inte handikappanpassad, säger Ann-Kristin Georgsson.
Idag har jouren en lägenhet och en anställd som finansieras via kommunen. Resten är ideell arbetskraft.
– Två familjer med barn kan bo i lägenheten men ibland kan det vara oroliga och trasiga familjer som inte kan bo med varandra, eller någon annan risksituation, då hänvisar vi dem till boende på annan ort, berättar Ann-Kristin Georgsson.
Som många andra jourer är Kalix kvinno- och tjejjour beroende av de donationer de får från föreningar:
– Det stöd vi får från kommunen täcker förutom tjänsten bara hyran, vi får från föreningar och från kyrkan och det finansierar bland annat våra telefonräkningar.