Terapihundar söker uppdrag
Kalix har fått sina första godkända assistanshundar. Nu söker projektledare Gunilla Lindbäck från Studieförbundet vuxenskolan uppdragsgivare hos kommuner och landsting. - Vi ligger efter i Norrbotten, assistanshundar blir allt vanligare inom vården, säger Lindbäck.
FÖRSTA GRUPPEN. Kalix första assistanshundar, Emelie Norén och Hero, AnnLoice Jarderot med Sparven,Birgitta Fransson med Tyra, Anette Alamaa med Elvis, Helena Isaksson med Maya. Projektledare Gunilla Lindbäck. Saknas på bilden gör Mirja Andelin och Simba samt Carina Karlsson med Vera.
Foto: Greta Sköld
Gunilla Lindbäck, som även är aktiv inom Kalix brukshundklubb, sökte pengar och startade en samverkan mellan SV Boden och Sv Öst samt brukshundklubbarna i Kalix och Boden. Några månader senare har Boden två nya ekipage och Överkalix två och Kalix sju godkända assistanshundar. Under veckan började arbetet med att uppvakta uppdragsgivare. Hundarna som redan är välbekant inslag i vården i södra Sverige men främst i Englad och USA har stor målgrupp. Allt från förståndshandikappade, asylsökande barn, psykiskt beteendestörda på speciella boenden till demensvård och daglig verksamhet. Vad hunden ska göra behovsanpassas beroende på brukaren, en del kanske bara vill klappa eller kamma medan andra vill gå på promenad eller lära hunden enkla trick.- Vi tar ingen timpenning utan endast milersättning så det är dessutom en billig insats, säger Gunilla Lindbäck.Hundarna är av olika raser, varierande storlek och framför allt är de alla olika individer. Det beror på uppdragsgivarens behov vilken hund med förare som åker till den personen eller det boendet. En assistanshund kan bokas per vecka eller under en längre tid, för att se resultat bör det dock vara under en längre tid. Fokus ändras från personal och boende till tredje part vilket öppnar upp och underlättar behandling. I dagsläget finns det egentligen inget boende där hunden inte skulle fungera, även problem med allergi går att lösa.- Det är oftast bland personalen som det kan förekomma allergi men finns viljan så går det att lösa, exempelvis i Kiruna så har de på ett boende upprättat ett speciellt hundrum för att de sett vinsterna av den här typen av vård, säger Gunilla Lindbäck. Nu återstår att uppvakta Kalix kommun för att hundförarna vill verkligen hjälpa, att göra nytta med sina fyrbenta.
Internationell forskning har visat att sällskapsdjur påverkar vår hälsa och livskvalité samtidigt som den sänker vårdkostnaderna och förbättrar vårdpersonalens miljö.Det finns flera olika typer av assistans hundar. Om hunden inte kan vara en ständig del av patient- och klientvården, så kan den komma på besök som besökshund eller så kallad animal assisted activity. Det är också den typen som erbjuds i Kalix.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!