"Vad händer efter fem?"

Flyktingmottagandet i Kalix måste få högre prioritet från politiken. Det anser Kristina Henriksson, ledamot i socialnämnden (C).

Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Kalix2011-01-29 06:00

I Kalix finns idag åtta ensamkommande flyktingbarn och 42 flyktingar, de flesta från Somalia. Människor med traumatiska upplevelser bakom sig som kommer till en främmande kultur med ett främmande språk. Då är det ytterst viktigt att finnas till hands på olika sätt för att skapa en trygghet för dem, anser Kristina Henriksson.

-  Under kontorstid finns socialförvaltningens resurser men vad händer efter klockan fem på eftermiddagen? Då lever många i total ensamhet och det måste vi ändra på.

Träffpunkter
Hon ger en eloge till alla Kalixbor som jobbar i det tysta och bidrar med både sociala kontakter och annan hjälp.

-  Vi borde lyfta fram de goda exemplen inte minst för att undvika främlingsfientlighet. Det är politikens ansvar att lyfta frågan på sin agenda, säger hon.

När ett ensamkommande flyktingbarn fyllt 18 år får de eget boende. Kristina Henriksson har upplevt deras utsatthet, ensamma i en lägenhet. En av dem ringde sent en kväll, förtvivlad över att några personer stod utanför och rökte och pratade högljutt. Rädslan att bli överfallen hade tagit överhanden.

-  Jag fick förklara att det var ungdomar som festade och att det är så vi gör i Sverige.

Det visar på problem som måste uppmärksammas, säger Kristina Henriksson.

-  Vi måste bli bättre på att synliggöra alternativ till träffpunkter och kontaktpersoner så det skapas ett nätverk kring de här människorna. Tjänstemännen gör ett bra jobb utifrån gällande regelverk men vi måste ha politiska riktlinjer för hur arbetet ska fungera i övrigt.

Måste fungera
Kommunalrådet, Ellinor Söderlund (S) medger att verksamheten behöver förbättras.

-  Den måste helt enkelt fungera och vi behöver se på goda exempel från andra kommuner. Allt är inte färdigutvecklat ännu men vi jobbar med att ta fram former för verksamheten.

Bland annat ska uppföljningarna i hemmet bli fler, uppföljningskurser för de som arbetar i verksamheten planeras också, enligt Ellinor Söderlund.

Behöver politiken agera?

-  Det är svårt att gå in och smälla någon på fingrarna när de har inlett ett utvecklingsarbete. Men det är kommunstyrelsen som har det yttersta ansvaret och vi behöver kontrollera verksamheten kontinuerligt, säger Ellinor Söderlund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om