Norrbottens Media var med vid tömningen i början av december, när medlemmar från Lions bar upp kartong efter kartong upp ur källarlokalen med allehanda prylar. Samlingen av kameror består av enkla amatörkameror och filmkameror från 1900-talet till mer avancerade och dags datum. Samlingen är till stor del skänkt av bodensare och andra norrbottningar. Den äldsta kameran är en Ansco lådkamera som är mer än 100 år gammal, tillverkad 1896.

– Jag kommer att ha kontakt med Bukowskis angående någon kamera annars har det mesta gått till Savo. Det känns tråkigt att intresset inte varit större så mer hade kunnat behållas, säger Sten-Göran Hällestrand, som hjälpt till med tömningen.

Hans Johanssons kameraintresse väcktes när skåningen jobbade som befäl på Järgarskolan i Kiruna. Där var Sven Hörnell redan en välkänd fotograf.

Artikelbild

| Hemma i sin lägenhet har Hans Johansson en salig blandning av kameror.

– Jag var 20 år. Hörnell var lika gammal men menig soldat. Han var en av de mest erkända fotograferna i Sverige just då och fotade mycket naturvyer. Hörnell var en stor inspirationskälla för alla, säger 89-åringen.

Som befäl hade Hans Johansson kommendering i tre års period på olika platser. Efter 15 år i det militära började han jobba på SJ.

– Jag var tågklarerare, men i 40-årsåldern ville en kapten att jag skulle återvända. Så jag hamnade på I 19 som löjtnant och blev kvar där tills pensionen.

Intresset att börja samla kameror på allvar började omkring sekelskiftet 2000. Det var då Hans Johansson köpte den finaste som finns i samlingen, en Voigtländer som är en bälgkamera med glasplåtar från 1912.

Artikelbild

| Lars-Åke Nilsson och Sten-Göran Hällestrand, visar upp vilka kameroir som fanns på hyllorna i kameramuseét.

– Jag har samlat enkla amatörkameror och filmkameror från 1900-talet till mer avancerade och dags datum. Jag har nog haft över 3000 objekt. Det har även funnits fotoprylar, tidskrifter, projektorer, mobiltelefoner och filmer i min samling.

Under samlandet har Hans varit noga med att katalogisera samlingen.Muséet har varit hans hobby och han har aldrig fått något kommunalt bidrag.

Artikelbild

| Här är hyllan med kameror från 1900-talet och frampt.

– Jag hade först museet i en lokal på baksidan av kommunhuset men flyttade sedan till Luleåvägen. Idag har jag en sviktande hälsa. Jag har Parkinson och därför måste jag stänga. Jag orkar inte driva museet längre.

Lions har fått ta nästan allt.Hemma har dock Hans Johansson en egen liten kamerasamling.

Artikelbild

| Glasplåtar användes på de äldre kamerorna.

– Äldsta kameran är en 50-talare. Jag gillar att ha grejerna framme och kunna titta på allt fint, säger Hans Johansson.