I helgen röstade Moderaterna i Stockholms län igenom ett förslag om att helt avskaffa public service. Förslaget röstades igenom med 109 röster för och 77 röster mot. Under samma helg berättade Moderaterna i Västra Götaland att man vill minimera eller helt avskaffa den nya public service-skatten. Riksdagsledamoten Mattias Karlsson (M) förstår partikamraterna från söder.

–  Jag har full förståelse för M i Stockholm, men jag tycker att man ska behålla public service men se över innehållet. Vi behöver en oberoende nyhetsrapportering, men underhållning och sport kan mediemarknaden ta över, säger Mattias Karlsson.

Det finns inga förslag från M i Norrbotten på hur man ska ställa sig till public service framtid, men Karlsson är övertygad om att frågan kommer få stort utrymme på partistämman i höst.

– Frågan är på tapeten, men det finns nog inte majoritet i partiet för att lägga ner public service. Men det finns en stor grupp inom partiet som inte ser värdet i public service, jag har inte landat i att lägga ner det, men jag delar kritiken, säger Mattias Karlsson.

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S) tycker att Moderaternas förslag är olyckligt.

– Vi behöver ett brett public service, kanske framför allt nyhetsrapportering. Men även underhållning, public service erbjuder ett brett utbud som tar hänsyn till flera olika målgrupper, det kan inte den kommersiella marknaden tillhandahålla, säger Ida Karkiainen.