Kristdemokraterna gjorde ett starkt val i Pajala. Preliminära resultatet är 14,3 procent av rösterna och fyra mandat i fullmäktige. Det är ett mandat mer än tidigare.

Kristdemokraternas framfart gör att det är möjligt för ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Alliansen, trots att man har förlorat Liberalerna och att Sjukvårdspartiet har tappat ett mandat.

– Vi kan nog samarbeta med alla som vill Pajala väl. Vi ska ha ett möte om det här på söndag och se hur vi ska gå framåt, berättar Irene Lundholm (KD).

Socialdemokraterna och Framtid S har varit i luven på varandra. Så pass mycket att man undrar om det går att hitta varandra igen. I en så viktig fråga för Socialdemokraterna som skolan i Tärendö har egentligen Alliansen stått närmare S.

– Vi vill att byarna ska leva och vi tror att man måste hitta lösningar som man har gjort med badhuset i Junosuando och skolan i Tärendö där bygden ställer upp, säger Irene Lundholm (KD).

Är ni och S närmast varandra egentligen?

– Det lutar åt det hållet – om inte de ändrar sig. Johny Lantto (FS) vill ju samarbeta med S nu, men jag är inte så säker på att S vill det.

Moderaterna har däremot haft samverkan med FS och V. Men som det ser ut nu skulle de klara sig utan M. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna har tillsammans 14 av 21 mandat och en majoritet i fullmäktige.

Ulrica Hammarström (S) vill inte kommentera eventuella samarbeten.

– Vi väntar in sista resultaten också, så man vet exakt hur mandaten fördelar sig, säger Hammarström.