I de två senaste valen har Kristdemokraterna misslyckats med att komma in i landstingsfullmäktige, som den högsta beslutande församlingen i Norrbotten hette fram till årsskiftet 2016–17.

Nu gör partiet, med det nya förstanamnet Håkan Kero från Pajala, en kraftsamling för att komma tillbaka. Kero har redan nu gått ut och utmanat Anders Öberg (S) om platsen som regionråd.

– Vi måste synas mer i debatten och det har jag börjat jobba med nu, säger Håkan Kero.

I förra veckan var Anders Öberg på besök hos Pajala S-förening. Då åkte Håkan Kero dit och berättade om sina planer – och bjöd in Öberg till debatt under valrörelsen.

Redan nu är det klart att de ska mötas i en duell under Pajala marknad.

– Jag fick ett positivt intryck av honom och ser fram emot att fortsätta diskutera med honom under valrörelsen och sedan när vi kommer in i fullmäktige.

Samtidigt som runt 4 000 personer har röstat på Kristdemokraterna i de två senaste landstingsvalen har ungefär 5 000 norrbottningar lagt KD-sedeln i riksdagskuvertet. Håkan Kero tror att partiet har förlorat landstingssympatisörer på sitt stöd till en norrländsk storregion – och nyckeln är att övertyga KD-sympatisörerna att faktiskt rösta på partiet.

Den viktigaste frågan för Håkan Kero är att göra Region Norrbotten till en bättre arbetsgivare. Det är enda sättet att behålla personal, höja kvaliteten på vården och bli mindre beroende av stafettläkare, tror han.

– Jag är själv delägare i ett fåmansbolag och vår största resurs är personalen. Sköter vi om dem har vi dem kvar.

Kero säger också att han vill att regionen anammar mer av ett företagsekonomiskt tankesätt och att besparingar måste ske i sjukvården, som utgör 95 procent av budgeten. Om resurserna räcker vill KD att vården decentraliseras – och särskilt att Kiruna sjukhus stärks.

– Vi kan inte begära att all kompetens finns i Kiruna, men töm för allt i världen inte alltihop.