Agnes Arespång, 16, berättar att det var hennes föräldrar som kom med idén.

– Conny Johansson i Bodens Rotaryklubb, hennes kontaktperson här, frågade om vi kunde ta emot Kelsey. Så jag gick hem och frågade, säger Roger Arespång.

Anna Arespång var intresserad, men ville fundera, och framför allt fråga dottern.

Artikelbild

| Kelsey Buckley, 17, och Agnes Arespång, 16, har blivit vänner.

– Jag var lite skeptiskt, men såg en informationsvideo och tyckte det verkade roligt. Det kändes spännande att ha någon från andra sidan världen boende här, säger Agnes Arespång.

Kelsey Buckley kommer från Lake Tahoe i Kalifornien. Bergsklimatet ger området milda till varma somrar och kalla vintraroch ligger på närmare 2 000 meters höjd. Så hon är van vid vinter, men tyckte det var kallt och mörkt i januari. Hon kom i somras i slutet av juli och flyttade in till Arespångs i november.

Utbytesstudenten bor under sitt år hos tre olika värdfamiljer. På gott och ont, tycker Kelsey.

– Positivt är att man får träffa fler människor. Negativt kan vara att man kommer en familj nära. Då kan det bli jobbigt att flytta och börja om.

I första hand ville hon åka till Schweiz, men så blev det inte och då fångade Sverige hennes intresse. Hon tycker om naturen och kultur intresserar henne.

– Det finns så många olika traditioner i Sverige. Jag ville uppleva en ny kultur och en del av världen som jag inte levt i. Det ger mig nya perspektiv.

Kelsey Buckley hade inte så många förväntningar för att inte bli besviken. Hon är öppen för det mesta och tycker att man måste vara öppen för nya idéer, men hon upplever att svenskar är lite blyga av sig. Hon tycker att hon mognat under sin vistelse här. Det är första gången hon reser ensam och säger att man då blir med medveten om sin omgivning.

Agnes Arespång tycker det är roligt att få en ny kompis. Kelsey Buckley har tränat med hennes handbollslag. Agnes har i sin tur lärt sig mycket om både sig själv och Amerika.

– Jag har frågat Kelsey mycket om USA.

Men själv skulle hon inte vilja vara borta ett helt år, snarare några veckor.

På sportlovet var familjen en vecka i fjällen. Anna Arespång tycker att det har varit bra att dela på värdskapet

– Man vill ju hinna visa och göra så mycket som möjligt.

– Men mest gör vi vardagliga saker, tillägger Roger.

Att bli värdfamilj är något som de efter den här erfarenheten rekommenderar.

– Vi söker fler som vill vara det, säger Roger Arespång.

Under vistelsen så har utbytesstudenterna ett program och har haft ett orienteringsläger. Kelsey Buckley tyckte det var bra att få träffa andra som är i samma situation som hon är. Hon har även varit på läger i Åre, hälsat på vänner i Stockholm och ska åka till Kiruna och Ishotellet.

Kelsey tycker utbytesprogrammet är en fantastisk möjlighet, men säger att det är hård konkurrens om platserna. Oftast är det bara en student som får åka från varje ort. De som ansöker måste kvalificera sig.

– Du ska vara ambassadör för ditt land. säger hon.

Roger Arespång berättar att Rotary har ett av de största utbytesprogrammen i världen.