Rapporten som länskonstmuseet ville mörka

"Läget kopplat till arbetsmiljön för personal och chef på länskonstmuseet är allvarligt." Så står det i den rapport som Norrbottens Media nekades att ta del av.

Nu har verksamhetschefen fått i uppdrag att göra en översyn av organisationen på länskonstmuseet som kan komma att förändras.

Nu har verksamhetschefen fått i uppdrag att göra en översyn av organisationen på länskonstmuseet som kan komma att förändras.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-25 05:00

Företagshälsovården Kirunahälsan har skrivit en rapport om arbetsmiljön hos Konstmuseet i norr som blev färdig i slutet av juli. Länskonstmuseets chef Selma Green nekade Norrbottens Media att ta del av handlingen med hänvisning till att rapporten inte betraktades som allmän handling och klassades som arbetsmaterial. Nu har dock Kammarrätten tagit ställning i frågan och finner att rapporten är en allmän handling och att det var fel att inte lämna ut den. 

Rapporten beskriver processen som startade i början av december då företagshälsovården kontaktades. Kirunahälsan har haft samtal med personal och chef och kommit fram till att "läget kopplat till arbetsmiljön för personal och chef på länskonstmuseet är allvarligt". 
– Den var ju allvarlig då, vi satte in åtgärder och började arbeta med problemet. Det är aldrig roligt, jag kom in i direktionen i april och inom en månad fick jag vetskap om det och det var ju bara att börja jobba och försöka lösa problemen omgående. Vi har jobbat hårt med det och ställt i ordning policys och det känns som att vi är på väg åt rätt håll, säger Tomas Vedestig, (SJVP), ordförande i direktionen för Konstmuseet i norr.    

I rapporten nämns några områden som har stora behov av åtgärder. Det handlar om olösta frågor som till exempel resursfördelning, roller, rutiner och prioriteringar. Att introduktionen av nya medarbetare fungerar dåligt. Det saknas också tydliga riktlinjer för hur meningskiljaktigheter och samarbetssvårigheter bör hanteras. Enligt rapporten har arbetsbelastningen varit så hög att det har påverkat hem- och familjeliv på ett negativt sätt. 

Tomas Vedestig tror att stressen inför invigningen av länskonstmuseet är en orsak. 
– Det var vattenläckage och det ena med det andra, det var ingenting som gick smärtfritt kändes det som när man följde det utifrån. Jag förstår ju att de har fått jobba enormt mycket för att få i ordning allting. 
Just nu finns en person på plats i länskonstmuseet, verksamhetschefen. 
– Vi har tagit in folk på timmar för att hålla museet igång, säger Tomas Vedestig. 

Verksamhetschefen har fått i uppdrag av direktionen att göra en organisationsöversyn. 
– Därför har vi pausat rekryteringsprocessen, vi vill först se om vi ska göra en organisationsförändring eller inte, säger Vedestig.
Innan året är slut förväntas översynen vara färdig.    

Här är rapporten som Norrbottens Media nekades att ta del av. Men Kammarrätten tyckte annorlunda.
Här är rapporten som Norrbottens Media nekades att ta del av. Men Kammarrätten tyckte annorlunda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!