Under hösten har fler och fler skyltfönster i centrum börjat gapa tomma. Nu står det klart att Kiruna konstgille får egna lokaler på Föreningsgatan och har redan har börjat fylla några av de tomma fönstren med konst.

Konstgillet har funnits sedan 1944 och har huserat i stadshuset. Om ungefär två år ska de flytta in i Kulturhuset i nya centrum. Nu har de tecknat ett avtal med LKAB om att använda den tomma lokalen mitt emot Café Oscar i det gamla Domus huset fram till dess.

– Det blir centralt jämfört med på stadshuset, det blir mer exponerat mitt i stan och det finns sex stora skyltfönster, säger Gunilla Kangas, vice ordförande i Kiruna konstgille.

Artikelbild

| Nöjd. Gunilla Kangas är vice ordförande i den ideella föreningen Kiruna konstgille.

– Vi håller på att fixa till där nu, det har ju varit en affär med provrum och så, nu ska det målas och vi hoppas att det är klart i februari.

En stor fördel blir att hela verksamheten blir mer samlad. Idag finns föreningen på stadshuset och Östermalmsskolan. Men att få en separat konsthall är det bästa.

– Vi är jättenöjda, vi har blivit så trötta på slutet i och med att det har varit så mycket krångel. När man är många i stora lokaler så blir det problem, vi kan till exempel inte spika i väggarna på dagtid på grund av möten, säger Gunilla Kangas.

Nu hoppas hon på fler medlemmar i föreningen.

– När man har något eget på det här sättet så blir det också lite viktigare och tas mer på allvar, säger Gunilla Kangas.