– Vi har en mysig och intim Pridefestival. Det ska inte vara så knussligt utan allting vi gör är väldigt tillgängligt. Alla ska få ut någonting av att komma på Pride. Det är inte så mycket eldkastare och Kiki Danielsson, säger Jimmy Johansson som är ordförande för Kiruna Pride.

Varför är det viktigt med ett Kiruna Pride?

– Det har inte funnits möjlighet att lyfta och öppna kring de frågorna som en Pridefestival faktiskt tar upp i Kiruna tidigare. Pride drar ut de här frågorna i ljuset, säger Camilla Kruukka från Kiruna Prides styrelse.

Artikelbild

| Pris. För första gången i Kiruna Prides historia utdelades priset "Regnbågsripan"

Ett nytillskott för årets Pridefiranden är priset "Regnbågsripan", som går till en privatperson, en förening eller ett företag som har arbetat för att Kiruna ska bli en mer öppen, jämställd, mer rättvis, mer integrerad och mer kärleksfull stad att leva i.

– Jag tycker att det är dags att uppmärksamma alla som arbetar för allas lika värde och en mer jämställdstad i Kiruna. Det behöver uppmärksammas för det gör inte det på ett riktigt sätt. De människorna är hjältar i vardagen, säger Jimmy Johansson.

En av programpunkterna under Prideveckan är föreläsaren Ola Lindström som föreläser om att leva med HIV och överleva sexuella övergrepp som barn.

– Kunskapen om HIV i samhället är riktigt dålig. För 15 år sedan var det en dödsdom men så ser det inte ut idag. Vi måste mer ut i skolorna och informera, vi måste titta framåt.

Artikelbild

| Invigning. Under ingvingen av Pride pratade bland annat Linus Gunnarsson från Kiruna Prides styrelse

Vad tycker du är den viktigaste frågan för HBTQ-I personer 2016?

– Vi får inte visa oss rädda. Det händer så sjukt mycket i världen och samhället som orar och vi får inte lägga oss platta och sluta visa att vi finns, säger Ola Lindström.