Allt mer ekologisk mat i skolan

Kommunen blir bättre och bättre på att servera ekologisk mat i skolorna och allra bäst är man inom förskolan.

Mer ekologiskt. Andelen ekologiska livsmedel i skolan ökar. Önskemålet är att nå upp till 25 procent inom alla verksamheter.

Mer ekologiskt. Andelen ekologiska livsmedel i skolan ökar. Önskemålet är att nå upp till 25 procent inom alla verksamheter.

Foto: Marc Femenia / TT

Kiruna2015-05-24 08:00

Enligt en rapport som kommunens kostchefer har gjort så har användningen av ekologiska livsmedel i kommunens förskolor ökat från 16 till 29 procent mellan åren 2013-2014. Detta trots avsaknaden av politiska beslut i frågan.

– Det är min personal jag har att tacka för det här, för att vi har lyckats så bra. Det är de som har gjort det stora jobbet. Det är väldigt viktigt i dag att vi jobbar med ekologiskt för barnen på förskolan, det är mindre bekämpningsmedel i de ekologiska produkterna, säger Jenny Lejon, kostchef för förskoleköken.

Jenny Lejon har tillsammans med sina kollegor tagit fram ett måltidsdokument med en livsmedelspolicy. De vill att kommunen ska uppnå de nationella målen på 25 procent ekologisk mat i offentlig sektor. På politisk nivå tar beslutet längre tid än väntat.

– Vi har tidigare i nämnden tagit beslut att målet ska vara på 25 procent ekologiskt, säger Roger Suup (S), ordförande i Kultur- och utbildningsnämnden.

Det som kvarstår är att kommunstyrelsen ska ta beslut i frågan. Ett beslut som kommer få vänta till efter sommaren.

– Vi har väntat på det här ganska länge tycker vi från verksamhetens sida. Min förhoppning är att de tar ett beslut om det här för att vi vill öka till 25 procent inom alla verksamheter.

0920-26 29 61

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om