Nu har det gått drygt fem månader sedan det norska Herkulesplanet störtade in i Kebnekaise. Utredningen går framåt och man har funnit båda de så kallade svarta lådorna. Under hösten väntas åtminstone en del av haverikommissionens utredning vara klar.
Enorma resurser
I går besökte Beatrice Ask Kiruna för att bilda sig en uppfattning om hur arbetet fungerat efter olyckan. Både olyckan och den efterföljande utredningen krävde extremt stora resurser från såväl försvaret, polisen och haverikommissionen. Dessutom blev norska och svenska myndigheter tvungna att samarbeta tätare än någonsin tidigare.
Tidigt gick det att märka att allt inte stod rätt till. Bland annat anmälde polisen sig själva för att deras agerande i samband med olyckan skulle utredas. Mycket fungerade alltså bra, men fortfarande finns saker att arbeta vidare med.
Olika regler kan försvåra
- Här finns det ett behov av samarbete generellt men sedan när det gäller den här typen av räddningsinsatser och när det har skett allvarliga olyckor kan det också vara så att man rent resursmässigt behöver hjälpa varandra, säger Beatrice Ask.
Hon menar att samordnade insatser i områden som är glest befolkade kan medföra att polisen får möjlighet att agera snabbare och mer kraftfullt. Redan i dag finns ett samarbete mellan Sverige, Norge och Finland men i vissa fall kan det försvåras på grund av olika regler, lagar eller ibland även olika kultur och traditioner.
- Vi behöver titta på hur det fungerar, om det är regler som behöver ändras och på vilket sätt vi kan göra det ännu bättre, säger Beatrice Ask.
Polisen kritiserades
Polisen fick också kritik från massmedia sedan de stängt ute alla journalister från Kebnekaise fjällstation - med motiveringen att norsk militär inte ville ha journalisterna på platsen, samtidigt som övriga turister var välkomna. JO genomför just nu en utredning som ska fastställa om polisen agerat korrekt.
- Det blev knepigheter, säger Beatrice Ask och fortsätter:
- Det är inte bra om man kan ifrågasätta om man har följt lagliga regler och kraven på öppenhet. Så kan vi inte ha det.