Bytte bort fjärrvärmen - sparade 70.000 kronor

Allt som krävdes var att omförhandla och säga upp det 20 år långa avtalet på fjärrvärme och byta till fliseldning. Mats Sidmalms företag sparar nu stora summor på bytet och han är kritisk till hur dålig Tekniska verken har varit på att informera om att det går att bryta de långa avtalen.

INVESTERAT. Mats Sidmalm visar upp alla nya rördragningar som krävs för den nya flispannan i källaren. Även om det var en stor investering så räknar han dock med att spara in kostnaderna på bara några år. Foto: Mattias Forsberg

INVESTERAT. Mats Sidmalm visar upp alla nya rördragningar som krävs för den nya flispannan i källaren. Även om det var en stor investering så räknar han dock med att spara in kostnaderna på bara några år. Foto: Mattias Forsberg

Foto: Mattias Forsberg

Kiruna2012-02-02 06:00

Den 1 juli 2008 trädde den nya Fjärrvärmelagen i kraft men många känner inte till innehållet. Den ger bland annat kunderna större möjligheter till påverkan av sina avtal och ger dem dessutom möjlighet till omförhandling och uppsägning av avtalen.

20-årsavtal
Mats Sidmalm är hantverkare och driver ett eget företag som sysslar med bland annat golvläggning och måleri. Företagets lokaler värmdes tidigare upp av kommunal fjärrvärme och precis som för många andra löpte avtalet på hela 20 år. Efter att ha läst på om lagen konstaterade han att det gick att säga upp avtalet. Någon annan information om detta från leverantören Tekniska verken hade han inte sett till.

Dålig information
- Kommunen har en monopolställning på fjärrvärmen men det som är mest skrämmande är det här att man inte har informerat sina kunder, det är så oseriöst så att man häpnar, säger Mats Sidmalm och hoppas att fler ska få en inblick i sina rättigheter som kund.

Jan Fjordell är avdelningschef för energi vid Tekniska verken och han medger till viss del att de har brustit i kommunikationen.

- Vi försöker men det är jättesvårt. Jag ska villigt erkänna att informationsträffarna inte är välbesökta, säger han och fortsätter:

- Det är inte så lätt att nå ut till alla. Vi har skickat ut information kring annat som folk upplever att de inte har hört. Inte går vi aktivt ut och informerar om hur de ska avsluta sina avtal med oss.

Bytte till flis
Mats Sidmalm kände till lagen och lyckades omförhandla samt säga upp fjärrvärmeavtalet. I dag eldar han med flis och på det sparar hans företag omkring 70.000 kronor per år jämfört med om de skulle ha fortsatt med den kommunala fjärrvärmen.

- Även om det var en stor investering så kommer det att betala sig de kommande fyra till fem åren, vilket är jättesnabbt. Man får igen pengar direkt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om