Det var den 17 november 2011 som tumult uppstod i Högalidskolans matsal. Allt började med att några högljudda elever blev tillsagda av lärare på plats men att de ändå fortsatte med sitt oväsen. En annan lärare konfronterade ungdomarna och påpekade även att den ene var tvungen att ta av sin hatt. Sedan spårade allt ur.
Inget skadestånd
Läraren försökte då bära ut eleven från matsalen och fick då ta emot både sparkar och knytnävsslag. Eleven dömdes av Gällivare tingsrätt för misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och åverkan men domstolen ogillade lärarens skadeståndsanspråk.
Tingsrätten jämför läraryrket med poliser och ordningsvakter, att man helt enkelt ska vara beredd att ta emot lite stryk i yrket. Oacceptabelt, menar Lärarförbundets huvudskyddsombud Heléne Rundgren.
"Tuffare klimat"
- Det här med att likställa med poliser och ordningsvakter är inte något man ens vill ta i. Det är inte det man har utbildat sig till en gång i tiden. Utvecklingen har dragit ditåt, det har blivit ett tuffare klimat i skolan men det är ingenting som vi lärare ändå ska acceptera, säger Heléne Rundgren.
Hon tycker också att en sådan dom skickar ut fel signaler eftersom man dagligen arbetar med värdegrundsfrågor där bland annat våld inom skolan ingår.
Nu har man tillsammans med Lärarförbundet på riksnivå tagit hjälp av sina jurister för att se hur man kan gå vidare med frågan.
- Det finns redan väl vedertagen praxis i sådana här domar där lärare har fått skadestånd. Skolan är ingen skyddad verkstad, lagar och regler gäller även i skolan, säger Heléne Rundgren.